Lokalne volitve so za nami. Zmagovalci in poraženci so znani. Ob tem se je potrebno vprašati zakaj imamo v Sloveniji 212 občin (12 metnih občin in 200 ostalih), ki zagotovo niso “zastonj”. Še posebej, ko je bila težava za stranko SdS ustanovitev dveh novih ministrstev in smo za to morali iti na referendum in tej stranki pokazati #fakof.

Ja, 212 občin imamo v Sloveniji. Recimo v občini Dobje živi 949 prebivalcev. V občini Solčava 505. V občini Osilnica 404. In zagotovo delovanje občine in njegovega vodsta ni zastonj. Oz. z drugimi besedami. Komu najbolj “ugaja” toliko občin in toliko županov? Verjetno tistim, ki pobirajo glasove v teh manjših občinah in se lahko potem dičijo s številom županskih mest, ki jih zasedajo predstavniki njihove stranke.

Mogoče bi v letu 20222, ko je na vsakem koraku vse več govora o “vitki” državi, raje razmišljali kako bi bolj uspešno, predvsem pa bolj finančno učinkovito uredili to področje in na referendumu odločali o tem številu občin, kot pa da na referendumu odločamo o odločitvi vlade, ki se je odločila, da bo imela več ministrstev.

Vsakomur, ki ni pripadnik SdSa je jasno zakaj je šlo na referendumu in zakaj si nekateri želijo 212 občin. Vsi ostali pa pač verjamejo, da je vse kar predstavniki SdSa izjavijo čisto zlato. No, očitno je takšni vse manj, saj rezultati letošnjega supervolilnega leta dokazujejo ravno to – da tudi najbolj zveste oprode in volivci Janeza ne gredo zanj več na volišča in se mu sesuva njegova zvesta volilna baza.

Od torka dalje omejitev gibanja na obcine