Lesena didaktična igrača Konstrukta po 45 letih od zasnove končno na trgu. Didaktično igračo Konstrukta je leta 1976 zasnoval oblikovalec Niko Kralj. Kot plod sodelovanja Natalije Lapajne, kustosinje Muzeja za arhitekturo in oblikovanje (MAO) in pobudnice projekta, Kraljeve hčerke Veronike Kralj, Mete Kamšek, ustanoviteljice zadruge Festival lesa iz Kočevja in obrtnikov kočevsko ribniškega območja ter ob razvojni podpori Centra za kreativnost (CzK) pod okriljem MAO, končno prihaja na trg.

Konstrukta je preprosta, a domišljena, trpežna in pristna lesena didaktična igrača za vse generacije. Predstavlja Kraljev odnos do sveta, ki ga z njo spoznavamo v brezkončnih različicah in niansah. Vse so prijazne in tople … Posameznikova igra z lesom, tem edinstvenim naravnim materialom, sprošča našo ustvarjalnost in domišljijo. Skupinsko sestavljanje različnih oblik in figur pa gradi funkcionalno in empatično skupnost, saj spodbuja sodelovanje in živahno izmenjevanje zamisli.

Niko Kralj je v letih 1996 – 2011 Muzeju za arhitekturo in oblikovanje zaupal v hranjenje svoj bogati ustvarjalni arhiv z vsemi dokumenti in zbirko izdelkov. Na tej podlagi so leta 2012 v MAO pripravili veliko retrospektivno razstavo njegovih izdelkov, na kateri je bila predstavljena tudi igrača, vendar zgolj kot prototip z matrico. Junija 2019 so v MAO prejeli dodatno Kraljevo gradivo in v mapi registra s patenti našli priglasitev patenta za sistem Constructe, ki ga je leta 1976 Kralj vložil na Zvezni zavod za patente v Beogradu. Sistem lesenih igrač je bil namenjen otrokom kot igrača, v povečanem merilu pa tudi kot različna igrala za otroška igrišča. V vlogi je zapisal, da gre za sistem lesenih igrač, ki ustreza vsem kriterijem dobre igrače. Rešuje namreč tudi problem varnosti, saj tako sestavni deli kot igrača sama kot celota, nimajo nikakršnih ostrih robov oziroma vogalov. Dodal je še, da nihče od izumiteljev znanih sestavljank kot so Lego, Merclin, Matador itd. ni upošteval tega vidika.

Natalija Lapajne, kustosinja v MAO, se poklicno posveča raziskovanju in popularizaciji arhitekturne in oblikovalske dediščine: »Lastnico avtorskih pravic, Kraljevo hčerko Veroniko Kralj Iglič smo zaprosili za dovoljenje, da izdelamo ničto serijo replik in znotraj pedagoškega procesa v MAO, kjer posebno skrb namenjamo najmlajšim, preverimo uporabnost izdelka. Sprva v manjšem merilu nato pa širše, saj je izobraževanje na področju oblikovanja znotraj šolskih kurikulov precej podhranjeno.«

MAO se poveže s Festivalom lesa

V zbirki oblikovanja hrani Muzej za arhitekturo in oblikovanje MAO Kraljeve izvirne načrte, matrice in prototip igrače Konstrukta. Kustosinja MAO Natalija Lapajne je ob stoletnici Kraljevega rojstva pripravila študijsko razstavo in pripravila tudi prispevek Od matrice do igrače za znanstveno monografijo, posvečena pionirju slovenskega oblikovanja, ki sta jo založili Slovenska matica in MAO.

V oblikovalski dediščini, ki jo hrani MAO je kustosinja prepoznala velik potencial. Povezala se je s Kraljevo dedinjo, hčerko Veroniko in jo seznanila z Meto Kamšek, koordinatorico zadruge Festival lesa iz Kočevja, danes upokojeno ravnateljico Gimnazije in srednje šole Kočevje. Z lesarsko šolo so namreč v preteklosti že sodelovali, izdelali so del konstrukcije na razstavi bienala oblikovanja (BIO 25) za projekt Occupy the woods (Zavzemimo gozdove) pod mentorstvom francoske oblikovalke Matallie Crasset. Pobudo Natalije Lapajne, da poskusijo igračo izdelati in lansirati na tržišče, je Kamškova z navdušenjem sprejela, projekt pa je stekel s podporo Centra za kreativnost CzK pod okriljem MAO.

Lesena igrača Konstrukta je prejemnik znaka odličnosti »Made in Slovenia«, ki ga podeljuje Center za kreativnost, prav tako pa je bila ekipa Festivala lesa v letu 2022 izbrana kot prejemnik na javnem razpisu »Spodbujanje kreativnih kulturnih industrij – CzK«, ki ga razpisuje Ministrstvo za kulturo. Naložbo projekta sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Zadrugo Festival lesa je pred desetimi leti ustanovila Meta Kamšek. Še kot ravnateljica Gimnazije in srednje šole Kočevje je razmišljala, kako bi lahko bolje promovirali lesarski program v okviru poklicne šole. Desetletja je bil poklic mizarja na repu lestvice privlačnosti. V času po osamosvojitvi se je izjemno skrčila vsa lesnopredelovalna industrija, ki je bila nekoč paradni konj gospodarstva nekdanje skupne države. Spoznala je, da lahko povečamo zanimanje za lesarstvo tudi tako, da promoviramo les kot trajnostni material in njegov izvor – gozd kot unikaten ekosistem. Skupaj s somišljeniki je oblikovala vsakoletni dogodek Festival lesa, ki sloni na treh poudarkih: promovirati nove oblike, novo znanje in nove rabe lesa.

Niko Kralj je načrt za leseno konstrukcijsko igračo naredil leta 1976, vendar proizvodnja ni nikoli stekla. Vse do danes.

Konstrukto sestavlja 34 osnovnih lesenih modulov, ovalov in krogel, ki jih vstavljamo enega v drugega ter utrdimo z vezniki iz reciklirane plastike. Gradniki omogočajo sestavljanje praktično neskončnega števila različnih struktur, konstrukcij in likov. Kljub temu pa so strokovnjaki Festivala lesa priložili Konstrukti kartice s fotografijami in navodili. Z njimi posredujejo otrokom posrečene zamisli, kako zgraditi sestave kot so: avion Akrobat, pes Frk, vlak Čuču, žirafa Žana, formula 1, račka Ančka, mlin na veter, kamela Gobi, stonoga Joga, motor Čoper, kozolec Toplar … Dodali so tudi »konstrukta meter«, ki pomaga pri merjenju in pravilni izbiri koščkov sestavljanke. Vse to pa so le skromni primeri neskončne množice živih bitij, stavb, vozil, predmetov in podob trajnostnega lesenega sveta, ki ga lahko zgradimo s Konstrukto.

Igrača za vse generacije

Natalija Lapajne, MAO:
»Dimenzije sistemskega modula lesenih paličij Konstrukte so preračunane na osnovi razmerij števil Fibonaccijevega zaporedja ter so v odvisnosti od polmera profila dolžinskih razmerij palic in zatičev.« V štiri profile bukovih palic so križno izvrtane luknjice. Vsi zaključki modulov so oblikovani polkrožno, kar omogoča enostavno vdevanje tanjših profilov v debelejše. Prva testiranja Konstrukte zagotavljajo, da bo že kmalu nepogrešljiv igralni in učni pripomoček za otroke od 5. leta starosti naprej. Odlične rezultate za povrnitev in ohranjanje vitalnih funkcij kaže pri delovni terapiji na oddelkih za osebe z demenco v domovih starejših občanov, pri okrevanju po različnih boleznih in nesrečah ter pri varovancih s posebnimi potrebami v varstveno delovnih centrih.

Meta Kamšek, koordinatorka Festivala lesa:
»Konstrukta je naš prvi izdelek in ponosni smo nanj. Žal nam je, da ni tako poceni kot bi si želel Niko Kralj in tudi mi, toda ohranjamo fokus, gremo v prodajo na slovenskem in evropskem trgu in poskušamo z večjim obsegom znižati ceno.«

Gal Hočevar, vodja prodaje, Festival lesa:
»Z igračo Konstrukta naslavljamo predvsem tiste potrošnike, ki spodbujajo razvoj otrokovih motoričnih sposobnosti, kreativnega mišljenja in domišljije ter kompetenc na področju znanosti, tehnologije, inženirstva in matematike (STEM kriterij) preko igre. Prav tako gre za slovensko leseno igračo za katero stoji bogata kulturna in oblikovalska dediščina slavnega Nika Kralja. Z besedo slovensko želimo poudariti pomen lokalnega v nasprotju z globalnim, zagotoviti sledljivost in pravično proizvodnjo. Zato veliko raje uporabljamo pojem GLOKALIZACIJA. Hkrati pa naslavljamo tudi potrošnike, ki se zavedajo kako pomembna je trajnostna proizvodnja, posebej ob poplavi plastike in plastičnih igrač. Ne samo, da je les prijeten na otip, s tem ko nase veže ogljikov dioksid, prispeva k zmanjšanju klimatskih sprememb.«

Les za izdelavo Konstrukte zagotavlja podjetje Kočevski les, ki trajnostno gospodari s kočevskimi gozdovi, ter zagotavlja avtohtono, certificirano in primerno obdelano lesno surovino, izdelujejo pa jo v družinskem podjetju Lesostrugarstvo Aleksander Zajc.

Dobra igrača

Leta 1984 je bila v Jugoslaviji po zgledu nemške nagrade za dobre igrače »Spiel gut« ustanovljena komisija za ocenjevanje kakovosti igrač »Dobra igrača«, ki je delovala do leta 2009. Od leta 2014 imamo v Sloveniji tudi Inštitut za razvoj igrač, ta ob podpori Podjetniškega inkubatorja Kočevje sodeluje s slovenskimi proizvajalci igrač in izvajalci storitev, medtem ko komisija pri Ministrstvu za izobraževanje, šolstvo in šport, ki je nekoč izdajala potrdilo o dobri igrači, ne deluje več. V Festivalu lesa so kljub temu pridobili pozitivno oceno dr. Ljubice Marjanovič Umek, ki je dolga leta vodila omenjeno strokovno komisijo za ocenjevanje dobrih igrač: »Ugotovili smo, da igračo lahko kot primerno in varno ponudimo otrokom od 5 leta starosti dalje. Ocenjujemo, da je igrača primerna tudi za dejavnosti delovnih centrov, domov za ostarele in igro doma.«
Konstrukta razvija logično mišljenje, krepi pozornost in vztrajnost ter pomirja s prijetnim občutenjem lesa. Usklajeno gibanje rok in oči vpliva na fino motorične sposobnosti ter veča prostorsko predstavljivost. Skozi igro raziskujemo, rešujemo težave in se učimo tehničnih zakonitosti.

Muzeji kot vozlišča za prenos znanja

Natalija Lapajne, MAO:
»Mnoga prizadevanja v tujini za oživljanje igrač, ki datirajo desetletja nazaj, so dokaz, da dobra igrača nikoli ne zastara, zato nam je dediščina oblikovalca, kot je Niko Kralj, lahko vzor in navdih za prihodnost. Lepo je videti, da kulturna dediščina lahko živi naprej; v tem primeru ne le kot dobra igrača, temveč tudi kot estetska vrednota, in da so muzeji lahko nekakšna vozlišča za prenos znanja na področju dediščine in ustvarjalnosti. Čeprav se danes vse seli v digitalni svet, mislim, da je taktilni element še vedno zelo pomemben in bi ga morali bolj negovati in vzgajati.«