Ste lastnik nove osebne izkaznice? Ste na dom dobili “pošto” za aktivacijo osebne izkaznice in nastavitev PINa? Ste poskušali aktivirati osebno izkaznico in nastaviti PIN? Potem ste verjetno ugotovili, da ker nimate čitalca pametnih kartic, da tega sploh ne boste mogli storiti. Zakaj je Ministrstvo za javno upravo poslalo navodila za aktivacijo, pri tem pa niso omenili, da je potreben nakup čitalca? Kdo ima koga za norca v tej državi?

Smo v letu 2022. Pričakoval bi, da so informacije o aktivaciji točne, predvsem pa da je v njih točno navedeno kaj vse potrebujem za aktivacijo nove osebne izkaznice. Ja, poskeniral sem QR kodo in prišel na stran, kjer je zapisano, da za aktivacijo potrebujem čitalnik pametnih kartic in še kup dodatne programske opreme.

Ker seveda nimam čitalnika doma – ker ga niti ne potrebujem, sem pričakoval, da bom rešil “težavo” na kakšen drug način. Recimo, pričakoval bi, da je kakšna aplikacija, ki omogoča aktivacijo. Pa vendar nisem nikjer našel podatkov o tem. Sicer pa tudi, če bi bila aplikacija, bi bili uporabniki Apple telefonov “emancipirani”, saj ne moremo preko NFCja, aktivirati kartice.

Verjamem, da nisem edini, ki se je zgrozil ob tem. Ob nejasni komunikaciji, kjer bi bilo lahko starejšim razloženo, da bodo vseeno lahko uporabljali osebno izkaznico in lahko bi imeli na upravnih enotah računalnik, kjer bi si tisti, ki nimajo doma čitalca pametnih kartic sami aktivirali PIN in aktivirali osebno izkaznico.

Tole je samo še en primer kako deluje javna uprava. Briga njih za “uporabniško izkušnjo”. Oni so oddelali svoje. Poslali obvestila, potem pa naj se “folk” sam znajde s tem. In ja, pričakoval bi, da bodo informacije bolj natančne, predvsem pa, da ne bodo starejšim ljudem povzročali dodatnega ubadanja s to aktivacijo.

Iskreno, jezen sem. Ker plačujemo kup ljudi, ki očitno ne znajo pomisliti na situacije, ki se bodo zgodile in jih predvideti vnaprej in posledično tudi pripraviti rešitve in odgovore.

aktivacija osebne izkaznice