avatar pot vode avatar pot vode

Avatar: Pot vode (Avatar: The Way of Water) podira rekorde

AVATAR: POT VODE, novo kinematografsko uspešnico 20th Century Studios, si je v distribuciji Blitz Filma v prvem vikendu predvajanja ogledalo rekordnih 23.970 gledalcev (z zaslužkom 225.080 Eur), od začetka predpremiernega predvajanja prejšnjo sredo, do konca preteklega vikenda, pa 26.891 gledalcev (z zaslužkom 255.726 Eur). S tem je Avatar: Pot vode ustvaril najboljši otvoritveni vikend kateregakoli naslova Walt Disney kadarkoli v Sloveniji, najboljši otvoritveni vikend filma v Sloveniji od začetka COVID pandemije in 4. najboljše predvajanje vseh časov v otvoritvenem vikendu v Sloveniji.

Posneti nadaljevanje najuspešnejšega filma vseh časov je zastrašujoč izziv, a če komu lahko uspe, je to zagotovo mojster James Cameron, ki je pred tem že napisal in režiral nekatera nadaljevanja najuspešnejših in najbolj priljubljenih franšiz vseh časov – “Alien” in “Terminator”.

Njegov znanstvenofantastični ep, Avatar: Pot vode (Avatar: The Way Of Water), je bil prejšnji teden premierno prikazan v kinematografih po vsem svetu, svojo pot pa je začel precej uspešno, saj je zaslužil skoraj 435 milijonov dolarjev. Na svetovni ravni je to tretji najboljši rezultat v zadnjih treh letih, takoj za Marvelovima uspešnicama Doktor Strange v multivesolju norosti in Spider-Man: Ni poti domov.

V Sloveniji je, za razliko od ostalega sveta, nadaljevanje Avatarja ustvarilo najboljši otvoritveni vikend katergakoli naslova Walt Disney kadarkoli v Sloveniji, najboljši otvoritveni vikend filma v Sloveniji od začetka COVID pandemije in 4. najboljše predvajanje vseh časov v otvoritvenem vikendu v Sloveniji, kljub vikendu, ki je bil zaznamovan s finali nogometnega svetovnega prvenstva.

Zgodba težko pričakovanega nadaljevanja, AVATAR: POT VODE, se začne tam, kjer se je v Avatarju zaključila. Odkar se je odločil trajno prenesti človeško zavest v telo svojega Na’vi avatarja in postati novi vodja naroda, Jake Sully živi na Pandori. Z Neytiri sta ustavrila družino in dobila otroke. Vendar pa se kolonizacijske sile vrnejo na Pandoro, da bi oživele prvotno misijo, zaradi česar Jake in Neytiri pobegneta iz svojega doma in raziskujeta doslej še neznane predele Pandore. Na svojem potovanju srečata ljudtvo Metkayina, klan domorodcev, ki živi obdan z morjem.

James Cameron v vseh svojih filmih ustvari izkušnjo, ki gledalcu omogoča, da se potopi v filmski svet in sodeluje z liki v njihovih dogodivščinah. Vendar pa ta izkušnja še nikoli ni bila bolj realna kot je v filmu Avatar: Pot vode, ki predstavlja nov ustvarjalni mejnik tega izjemno nadarjenega režiserja, ki znova premika meje filmskega pripovedovanja.

Vizualni 3D spektakel, na katerega smo čakali 13 let, prav nikogar ne pusti ravnodušnega. Izjemna vizualna podoba filma, tehnologija, ki ji ni para ter epski in v detajle dodelan svet lune Pandore v kombinaciji z mističnostjo, srčnostjo in visokim moralnim zavedanjem ljudstva Na’vi, je kombinacija, zaradi katere se ponovno spomnimo, čemu so velike kinodvorane namenjene in kaj pomeni filmski spektakel.

Gledalci in kritiki so navdušeni! V svoji recenziji filma je za oddajo Gremo v kino (Radio Slovenija) Igor Harb povedal: “V Poti vode so trenutki, ki presežejo običajno hollywoodsko pridiganje in zadanejo tako močno kot oskarjevski dokumentarec “Skriti zaliv”. Pa čeprav so posneti kot akcijske scene.”

Za portal student.si je Žiga Kastelic med drugim zapisal: “Gre za največjo vizualno stvaritev znanstvene fantastike. Nekaj, kar bi lahko samo sanjal, je tukaj. Avatar: Pot vode je vizualna mojstrovina našega življenja.”

Marcel Štefančič pa je podal stavek: “Film, ki premakne ocean – in film.”

AVATAR: POT VODE je brez predsodkov največji film zadnjega desetletja, ki nikogar ne bo pustil ravnodušnega, ter je že prejel dve nominaciji za nagrado zlati globus – za najboljši film in za najboljšo režijo ter šest nominacij za nagrado izbora kritikov, med drugimi tudi za najboljši film in najboljšo režijo.
Film je režiral James Cameron, producirala pa sta ga skupaj z Jonom Landaujem. Igrajo Sam Worthington, Zoe Saldaña, Sigourney Weaver, Stephen Lang in Kate Winslet. Za scenarij so zasluženi James Cameron, Rick Jaffa in Amanda Silver. Izvršna producenta filma sta David Valdes in Richard Baneham.

avatar pot vode
avatar pot vode