Zdravko Pocivalsek Thompson Zdravko Pocivalsek Thompson

Zdravniki bodo stavkali 11. januarja / kdaj bomo začeli pacienti stavkati?

Fides se je odločil, da bo stavka zdravnikov 11. januarja. Takrat bodo zdravniki opravljali le nujne posege, ne bodo pa nudili telefonske “podpore” in tudi z nenujnimi posegi se ne bodo ukvarjali. Zastavlja se preprosto vprašanje – ali zdravniki že ves čas v bistvu stavkajo? In še podvprašanje – kdaj bomo začeli stavkati pacienti, ki plačujemo zdravstveno zavarovanje, vendar ne dobimo zdravniških uslug.

Ko pride na oblast kdorkoli drug kot Janez, Fides napove stavko zdravnikov. Tako je tudi sedaj. Predvidljivo in pričakovano. Seveda v času Janeza niso stavkali, saj so dobivali ogromne Covid dodatke za delo, ki ga niso sploh opravili. Sedaj je situacija drugačan, drug premier in sedaj je treba iti na nož.

V času, ko je preko 100.000 Slovencev brez osebnega zdravnika, bodo zdravniki stavkali, ker bi višje plače. Ker jim najvišje plače v “javni upravi” niso dovolj in bi še več in več. Smešno? Žalostno? Pričakovano?

Glede na to, da smo državljani tisti, ki “plačujemo” vsak mesec zdravstveno zavarovanje, vendar nimajo vsi dostopa do osebnega zdravnika, do vseh predpisanih zdravljenj ali posegov, ker so čakalne vrste enormne v našem zdravstvu, je tale stavka zdravnikov zgolj v posmeh vsem državljanom Slovenije. In čas bi bil, da se tudi državljani odzovemo na to izsiljevanje zdravnikov in jim damo vedeti, da so oni tukaj zaradi nas in ne obratno kot dobim v večini primerov občutek.

Da ne bo pomote. V večini primerov so zdravniki prijazni in profesionalni, ker razumejo svoje poslanstvo. Obstajajo pa tudi takšni, ki jim ni nikoli dovolj in bi več in več. Sedijo na več stolčkih in izkoriščajo vse mogoče “luknje”. In zaradi takšnih “požrešnežev” pride do situacij, ki niso ok.

Seveda ne morem mimo ministra, ki je prav tako dvoživka in namesto, da bi bil prvi med enakimi, ki se ne bi šel več tega, je on dokaz tega o čemer zgoraj pišem.

Čas bo, da se državljani, ki ne dobimo storitev, ki jih plačujemo, začnemo zbirati in pripravimo eno “stavko”, da bodo “bogovi v belem” videli kako je, če ne bo en mesec plače – kot se zgodi v gospodarstvu, recimo. Pri zdravnikih ni strahu, da bi se to zgodilo, saj živijo dobro na račun “države”, pomagajo pa si tudi s pomočjo zasebnih praks.

Zdravko Pocivalsek Thompson