Januarja sneži / kaj hudiča je narobe z naravo

Sneži! Januarja sneži! Kaj hudiča je narobe z naravo, bi lahko mirno zapisal ob spremljanju vseh včerajšnjih obvestil o sneženju, ki bo zajelo Slovenijo. Celo tako daleč je šlo, da so razglasili oranžen alarm zaradi sneženja januarja. Kar je bilo nekoč normalno je sedaj postalo izjema. In sneg januarja ne sme nikogar presenetiti – razen Darsa, ki ga tradicionalno preseneti vsak sneg.

Ko sem se sredi noči zbudil in pogledal skozi okno ven, sem bil navdušen. Končno nekaj belega na drevesih in travniku. Ni bila “belina” neba, ampak pravi sneg. Tisto “belo sranje”, ki ga sicer nić već ne obožujem, ampak kdaj hudiča bo snežilo, če ne pozimi?

Pred dobrima dvema urama so se senzorske luči okoli hiše parkrat prižgale in ugasnile – verjetno sem ostal tudi brez elektrike je bila prva misel. In ko sem prižgal luč, se je potrdila moja slutnja. Parkrat je “prišel štrom”, ampak potem ga je tudi zmanjkalo. In to me bolj skrbi kot pa sneg januarja – to, da ostanem brez električne energije, kar posledično pomeni brez ogrevanja, baterije na napravah se bodo tudi spraznile, zamrzovalnik se bo odtajal in stvari v njem bodo primerne za smeti. Ampak zagotovo bodo uredili električno omrežje v doglednem času, da bom lahko normalno “zaživel”. Šele, ko ostanemo brez električne energije, se zavedamo kako zelo smo odvisni od nje. In od vode.

Ko sem se končno spravil iz tople postelje in šel ven na sneg, sem ugotovil, da je sneg povsem moker. Da ga je težko “kidati” in da se bo verjetno precej hitro stopil, saj temperature niso zelo nizke. Ko sem prižgal internetni radio na prenosniku in uporabil telefon za dostop do interneta, sem ugotovil, da je vseeno sneg povzročil že precej zastojev v prometu v Sloveniji. “Kakopačne!”

Sedaj gledam skozi okno in čakam, da dobim električno energijo, da se mi lahko prižgejo vse naprave in da se začne ogrevanje hiše, sicer bo čez par ur postalo hladno. Sneg še kar pada, vendar precej manj kot je padal pred dvema urama.

Za vse tiste, ki se čudite tem “belim snežinkam” – včasih smo imeli zime, ki so trajale par mesecev. Ko sem treniral smučanje v mladosti, sem vsak dan na Mareli (lokalno smučišče) smučal po šoli. In nismo se spraševali kaj dela sneg januarja, ampak smo uživali v njem. Čeprav nismo imeli “super duper nepremočljivih čevljev), najboljših gum za avte in nismo pričakovali, da bodo ceste 5 minut po sneženju do konca splužene.

Ampak časi se spreminjajo in sneg januarja je čas za oranžen alarm in popolno paniko na naših cestah. Ja, počasi gremo v ….. In naslov je bil namenjen, da pridobim vašo pozornost in upam, da še kdo razmišlja podobno, da je sneg jaunarja nekaj normalnega in ne anomalija!