denar sazor prispevek denar sazor prispevek

Vsi bi višje plače, sicer bodo stavkali / ko popustiš enemu, se zgodi efekt snežne kepe

Višje plače. Stavka. Javni sektor. To so besede, ki so zaznamovale zadnjih par tednov. Prvi je začel z grožnjami Fides in zdravniki. Najbolj plačani zaposleni v “javni upravi” nimajo dovolj in bi še več. Ko popustiš enim, se zgodi efekt snežne kepe in na ta “vlak” skočijo vsi. Vsi bi imeli višje plače. Le kdo bo to plačal?

Včasih so rekli: če ni, še vojska ne vzame. V Sloveniji že dolgo časa ni več tako. V Sloveniji če ni, se najdejo posamezna združenja, ki vzamejo davkoplačevalce za talce in posledično izsiljujejo. Če imajo lahko v zahodnih državah eno preprosto pravilo – “‘we do not negotiate with terrorists”, bi ga verjetno lahko imeli tudi pri nas v Sloveniji. Se pač ne pogajaš s tistimi, ki imajo največje plače in bi radi še višje. Ker, ko se začneš pogajati z njimi, potem se moraš zavedati, da bodo višje plače želeli čisto vsi v javnem sektorju.

Le zakaj bi bili v kateri “panogi” butasti in ne bi skočili na vlak “izsiljevanja” in zahtevali tudi delež zase? Če obstaja možnost jo bodo seveda ljudje izkoristili. In izvirna napaka je, da se sploh začneš s katero “panogo” pogovarjati o tem dokler ne “vidiš celotne slike” in nimaš dobro izdelanega plana kako vse skupaj izpeljati.

Da ne bo pomote. Plače v Sloveniji so nizke – sploh glede na rast cen v zadnjem času, ko sem vedno znova presenečen kako se draži hrana in dobrine in kako si lahko ljudje to sploh še privoščijo. Ampak za ureditev stanja ni dovolj samo zvišanje plač, za to bi bilo potrebno še marsikaj drugega in ja, v socializmu smo imeli “zagotovljene cene” za določene izdelke in to ni bila slaba poteza. Predvsem pa smo imeli SDK in plačilne nediscipline ni bilo kot je sedaj v Sloveniji. V nedogled bi lahko našteval vse kar bi bilo potrebno urediti pred zvišanjem plač, pa je verjetno povsem nepomembno, saj v končni fazi posamezniku da edini pomen njegova plača. Vse ostalo ga pač ne zanima. Ali bi ga moralo zanimati?

Verjetno vsaj osnove, da če je vreča prazna iz nje ne moreš dobiti še nekaj več. Če ni denarja, ga ni. In ja, lahko si ga izposodimo in ga bodo kasnejši rodovi odplačevali. Glede na stanje državne blaganje v Sloveniji je stanje precej ubogo. In ni hudič. da se enkrat ne bo oglasilo tudi gospodarstvo in bodo delavci v gospodarstvu začeli groziti s stavkami in zahtevami za višje plače. Ampak ker za njih ni “država” delodajalec, se bodo tudi te zgodbe hitro zaključile, kot bi se morale zaključiti zgodbe z napovedanimi stavkami v javnem sektorju.

Jebiga, pač ni denarja za višje plače. Če pa si kdo želi višjo plačo pa naj poskusi na trgu delovne sile, kjer ni dovolj, da si zabubljen na svojem stolčku že četrt stoletja, ampak da znaš tudi kaj narediti. In tukaj bi marsikdo od teh, ki sedaj grozi s stavko doživel krepko zaušnico.

Da ne bo pomote. Jaz sem za to, da ima vsak Slovenec 100.000 evrov neto plače. Ampak se zavedam, da to pač ne gre, ker tega naša državna blagajna ne dopušča. Torej sem realen in ne grozim in zahtevam nečesar kar ni mogoče izpolniti. Za razliko od nekaterih, ki so tako pogoltni, da se bodo verjetno zadušili v svojem premoženju, ki pa ga še vedno ni dovolj!

denar sazor prispevek

  1. Bi bilo zanimivo videti pobudnike oz. prve valilce kep pri vseh dosedanjih “horuk povišanjih plač”. Če ni v 80% to FIDES z včasih Koštrunom, danes pa enim rokerjem na čelu ….. Očitno so politiki zelo bolni ljudje, da se pustijo takole nategovat zelo ozki interesni skupini, ki se kao bori za vse, pa se potem izbojuje samo zase. Itak je vedno tako, da tisti, ki ima moč, je vedno najglasnejši, ne glede na to, a se mu godijo krivice ali pa ne. In FIDES se oglasi res vedno.
    In potem vedno poslušamo, kako so bolj pomembni od ostalih. Ja, seveda “so”, ampak dajmo se vprašat, kaj bi bilo, če fantje, ki gradijo ceste, teh ne bi gradili. A bi bili kaj dosti manj na slabšem kot smo sedaj, ko ne pridemo do zdravnikov? Dvomim, da bi se kdo peš odpravil iz Pirana v Maribor po zaprašenih nevzdrževanih makadamskih cestah? Vsi nepomembni detajli sestavljajo celoto, če ti manjka 2 %, izdelek ne bo dober. In teh 2% je v Sloveniji čez palec 40%. Vsi, ki imajo res slabe plače, pa delajo, ker sicer ne preživijo. Oni si ne morejo privoščit groziti s stavkami, ker bi jim pri naslednji plači zmanjkalo za kruh.
    In ja, gospodarstvo in stavke. Seveda bi bilo prehudo posploševanje reči, da oni lahko porabijo, če mi naredimo. Seveda nam oni omogočajo, da mi naredimo, morda celo velja, da so oni bolj izobraženi od nas, ki v gospodarstvu delamo, ampak a se ta visok nivo izobrazbe vidi, ko takole trosijo glasbene želje in pričakujejo, da bo golob potegnil zajca iz klobuka?

  2. Se spomnis jugoslovanskih casov, pa potem zacetnih samostojno slovenskih ?

    Place s stevilkami, katerim se lahko dandanes samo smejes. 250 miljonov starih dinarjev. 150,000 SIT. Danes je minimalec 900 eur, cene v trgovinah pa take, da se samo za glavo drzis.

Komentarji so zaprti.