Zakaj so vremenske napovedi tako zakomplicirane in dolge

Zjutraj, ko se z avtom cijazim proti Ljubljani, poslušam radio. No, ne radio. Val202 je moj sopotnik. Ampak vsako jutro se zmedem, ko poslušam vremensko napoved, ki ponavadi traja več minut in na koncu se zavem, da niti ne vem kaj me čaka, ker je toliko informacij o vremenu, ki so verjetno za marsikoga pomembne, ampak mene zgolj in samo “zmedejo”. Sem edini, ki ima težave s tem?

Vreme bo, so pred mnogimi leti napovedovali napoved vremena na RGLu. In to je držalo. Vremenska napoved je bila v par stavkih in jasno je bilo kaj te čaka. Sedanje napovedi so drugačne. Z ogromno informacijami, ki so verjetno pomembne marsikomu, vendar za navadnega smrtnika (kot sem sam) so preveč “zajetne” in vsebujejo cel kup balasta.

Ker mora radio zadovoljevati različne potrebe in smo si ljudje različni, bi bilo mogoče smiselno razmisliti tudi o vremenski napovedi v “enem tvitu” – v 280 znakih vremenska napoved. Brez zračnega tlaka, brez hitrosti vetra, brez ciklonov in anticiklonov, brez plimovanja in burje, brez flancanja.

Jaz si predstavljam napoved vremena nekako tako: “Danes nas čaka dež in temperature med 12 in 16 stopinjami. V vzhodni Sloveniji sonce, na Primorskem nizka oblačnost. Jutranja temperatura bo med 4 in 12 stopinjami!”

In to bi bilo povsem dovolj zame. Verjetno še za marsikoga drugega. Sicer od tistih par minut, ko sem vseeno z mislimi še na cesti, ne ostane ravno veliko in lahko samo s pogledom skozi okno ugotovim kaj me tisti dan čaka.

Seveda obstaja možnost, da je moj “kratkotrajni” spomin precej luknjast in da si drugi zapomnijo celotno vremensko napoved, ki jo slišijo.

Komentarji so zaprti.