podrazitve podrazitve

Cena izdelka se ni spremenila, so pa zmanjšali njegovo težo za 20 odstotkov

Vsakič znova, ko grem v trgovino s hrano sem presenečen, ko na koncu pogledam račun. Zneski se mi zdijo precej višji kot so bili še pred par meseci, vendar se niso povišale zgolj cene. Nekateri bolj “prebrisani” proizvajalci so namreč obdržali enake cene, zmanjšali so zgolj težo izdelka. Namesto 500 gramov tako za isto ceno dobite 400 gramov. In če se kaj spoznam na “matematiko” si za isti izdelek dobil 20 odstotkov manj, kar pomeni 25 odstotno podražitev?

Že pred leti sem opazil, da je Milka svoje 100 gramske čokolade “zmanjšala” na 80 gramske. Cene se niso znižale kot bi pričakoval, ampak so ostale enake. Torej sem doživel 20 odstotno podražitev, pa vendar se to ni poznalo na ceni. Takšna praksa je očitno v tem času postala splošno prisotna in ljudje sploh ne opazimo več tega. Razen, ko kuhaš nekaj po receptu, ki si ga že večkrat uporabil in ugotoviš, da kljub temu, da si kupil “cel zavitek” margarine, da ni dovolj margarine, če želiš slediti receptu.

Ko to ugotoviš tudi pri drugih izdelkih, potem ti postane jasno, da ni pomembna zgolj cena, ampak tudi teža izdelka, predvsem v primerjavi z njegovo težo pred tem. Marsikatero podjetje se je tako namesto dviga cene odločilo za zmanjšanje “gramature” izdelka in v očeh kupca so ostali “pošteni” in niso skočili na vlak podražitev. Pa vendar so ceno izdelka dvignili za 25 odstotkov, kar ni zanemarljivo, kajne?

podrazitve

  1. Sam ne kupujem več sladkanih pijač. Ne podpiram američanov z njihovo hitro prehrano.

    Na koncu so kupci tisti, ki kupujejo ali ne. Dokler se pustimo takole nategniti bodo še počasi dvigovali cene.

Komentarji so zaprti.