Če v Sloveniji napačno parkiraš, dobiš kazen za prometni prekršek v PVC vrečki. In priznam, da so “inkasanti” zelo pridni, saj dobiš kazen za pretečeno parkiranje tudi zgolj par minut po pretečenem roku – da ne bo pomote, prav je tako. Me pa zanima zakaj so te kazni še vedno v PVC vrečkah, saj bi bile lahko na papirju kot imajo to urejeno v Trstu.

Ta vikend sem se sprehajal po Trstu in opazil, da pri njih za prometne prekrške ne uporabljajo PVC vrečk. Zgolj papir na katerem je nalepka s kaznijo. Veliko boljša rešitev, predvsem pa veliko bolj ekološka rešitev kot PVC vrečka, ki te pri nas čaka “prilimana” za vetrobransko steklo.

Verjetno bo kdo imel v mislih kaj se zgodi, če dežuje? Ja, verjetno je nalepka na kateri je kazen vseeno malce bolj odporna kot pa sam papir in posledično to pomeni, da vzameš ta “pildek” s seboj in ga ne odvržeš na tla kot pogosto vidim v Ljubljani, ko so na tleh PVC vrečke brez papirja, kjer je kazen. Verjetno to stori marsikdo v “afektu”.

Ideja, ki bi jo bilo vredno posnemati, če se že ves svet vrti okoli ekologije in ohranjanja narave. Seveda bi bilo pri nas potrebno spremeniti ob takšni spremembi še cel kup stvari – tiskalniki za kazni so namreč prilagojeni tisku za v vrečko in super je, če takšno kazen pustiš par dni na soncu. Izgine! Ampak vseeno je potrebno plačati kazen.

kazen
kazen v italiji