Včeraj smo dobili prve številke glede obiskanosti svetovnega prvenstva v nordijskem smučanju, ki te dni poteka v Planici in ki naj bi v Sloveniji privabil obiskovalce iz celotne Evrope. Organizator je pričakoval med 100.000 in 150.000 obiskovalci v 14 dneh, realnost je takšna, da je prvi teden svetovno prvenstvo obiskalo okoli 27.000 obiskovalcev. Fail? Seveda, ampak očitno tega ni nihče predvidel in pripravil plan b.

Za “neobisk” svetovnega prvenstva v nordijskem smučanju niso krive samo visoke cene vstopnine, ki so očitne marsikoga vseeno odvrnile od tega. Krivda je lahko tudi v tem, da nordijske discipline niso tako privlačne – vendar v tem primeru bi verjetno tudi poleti v Planici samevali. Vendar je razlika ogromna – organizator poletov v Planici pripravi normalne cene, prav tako pa se to tudi pravilno komunicira.

Za razliko od svetovnega prvenstva v nordijskem smučanju, ki očitno ni bil dovolj dobro skomuniciran, saj ljudje še vedno mešajo polete v Planici in to svetovno prvenstvo, ki se sedaj dogaja. Verjetno se bo s tem fiaskom organizatorja poznal tudi manjši obisk poletov v Planici, saj bodo ljudje verjeli, da gre za isto prireditev, kjer so organizatorji zelo pogoltni na denar.

Se spomnite, da so se prestavile zimske počitnice, ker so pričakovali “horde” tujcev v Sloveniji?

Pogled na booking pokaže povsem drugačno stanje – v Kranjski gori ni težav dobiti sobo v hotelu v tem tednu, le cene se gibljejo okoli 200 evrov. Medtem, ko so cene v sosednjem Trbižu krepko pod 200 evri. Ja, super so tole uredili pri nas. Namesto, da bi bile sedaj počitnice in bi starši z mladimi nadebudneži prišli v Planico, teh obiskovalcev ni. Sicer si mora človek vzeti dopust, da pride v Planico med tednom in uživa v samoti na tekmi – raj za vse introverte, ampak tega verjetno organizator ni planiral, kajne?

Dejstvo je, da je tudi drugih obiskovalcev precej malo in precej žalosten je pogled na prazne tribune, predvsem pa na prazna stojišča. In ker se je organizator vseeno odločil za visoke cene kart in jih sedaj ne more kar tako znižati – ker bi bilo to precej nefer do tistih, ki so jih kupili kot “early bird”, je rešitev zgolj ena. Razdeliti čim več zastonj kart in upati, da bo kdo vseeno prišel v Planico in vsaj v zadnjem tednu malce popravil vtis.

Sicer pa mene to ni presenetilo. Očitno so vse stavili na tuje obiskovalce, ki pa jih ni, pri tem pa pozabili na domače, se jim je sedaj to vrnilo kot bumerang. Tudi med vikendom, ko so bile bolj zanimive tekme ni bilo nekega navala.

Srčno upam, da je bila tole draga šola celotnega organizacijskega komiteja in bo kdo od njih tudi odgovarjal za to šlamastiko. Namesto, da bi bil to praznik, je postal pogreb. In lahko se še tako tolčejo po prsih – če niso imeli plana b, ki bi predvidel takšno situacijo, potem so še večji šalabajzerji kot sem si predstavljal.