zzzs zzzs

Preverite koliko ste porabili za zdravstvene storitve iz dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja

Te dni, ko je zavarovalnica Generali napovedala dvig dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja za 10 evrov, se zopet pogovarjamo o tem, da je potrebno ukiniti to “anomalijo,” ki je precej zanimiva in jo moramo plačevati vsak mesec. Ali ste vedeli, da lahko na portalu ZZZS preverite, koliko ste porabili za zdravstvene storitve iz dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja in koliko iz obveznega zavarovanja? O tem sem sicer pisal že leta 2015, vendar je v tem času to zopet aktualno.

Zadnjih n-let poslušamo obljube, da bo oblast ukinila dopolnilno zdravstveno zavarovanje, vendar se to nikoli ne zgodi. Zavarovalnice, ki ga ponujajo, kujejo mastne dobičke na ta račun, in ker so to privatna podjetja, vlada nima vpliva na ceno, ki jo postavijo.

Ker gre ponavadi za “dogovor” oz. ko ena zavarovalnica dvigne premijo, ji sledijo tudi druge, smo državljani ujeti v ta začarani krog in smo kolateralna škoda, ki mora vsak mesec plačevati že precej visok znesek.

Vendar dovolj o tej anomaliji. Koliko ste v zadnjih letih porabili za zdravstvene storitve iz dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, lahko preverite sami, če imate certifikat.

  • kliknete na povezavo – https://zavarovanec.zzzs.si/wps/portal/portali/azos/e_storitve_zzzs in ne ustrašite se strani, ki je podobna nečemu iz leta 1997. Za “responsive” dizajn pač še niso slišali, čeprav upravljajo z milijoni našega denarja
  • poiščete – Vpogled v moje podatke – dostop z digitalnim potrdilom in kliknete na “slikco”
  • če imate certifikat, vas bo spletna stran povprašala, če želite vstopiti
  • na desni strani izberite Zdravstvene storitve in preverite zneske, ki ste jih porabili

Verjetno boste presenečeni, o kakšnih zneskih je govora, če niste imeli veliko posegov oz. če ste zdravi. Seveda je potrebno pri tem upoštevati tudi “vzajemnost,” da vi z vašimi vplačili skrbite za starejše, pri katerih bi bil pogled na te podatke povsem drugačen. Ampak to še vedno ni razlog, da se ne ukine dopolnilno zavarovanje in se uredi to povsem drugače. Zakaj bi “middle mani” bogateli na račun našega zdravja?!?

zzzs