nesreca izlake nesreca izlake

Pozor previdno, kolesarji in motoristi so zopet na cestah

Ta vikend je bil sončen. Razlog več, da so kolesarji in motoristi izkoristili dan za svoje “ljubljenčke” in jih popeljali na sprehod naokoli. Na naših cestah je bilo ta vikend ogromno kolesarjev in motoristov, ki so se po zimskem spanju vrnili na ceste. Posledično to pomeni tudi več prometnih nesreč, kjer so bili udeleženi kolesarji in motoristi. Ker se še vedno nismo naučili “sobivati” vsi uporabniki cesta – prosim, previdno na cestah.

Sobotno jutro se je začelo z zvokom helikopterja v bližini Izlak. Bil sem prepričan, da je šlo za kakšno letalsko vajo, vendar ko sem se odpeljal od doma z avtom, sem ugotovil, da je bil vzrok pristanka helikopterja sredi polja drugačen. Prometna nesreča, ko je voznik med prehitevanjem zbil kolesarko in jo bila v smrtni nevarnosti. Namesto da bi se ustavil in ji pomagal, je pobegnil naprej.

Ker me je pot vodila proti Ptuju, sem se čudil številu motoristov na avtocestah. Sonce jih je kot martinčke privabilo ven in presenečen sem bil nad vožnjo nekaterih, ki so očitno preizkušali hitrost svojih motorjev, ki so imeli zimsko spanje.

Malce pred Pragerskim je nastajal zastoj. Kolona vozil se je daljšala in v daljavi sem zagledal tovorno vozilo, pred njim na tleh, motor in osebo, ki je ležala tam. Ko sem se po polžje premikal mimo, sem ugotovil, da je tovorno vozilo zbilo motorista in je ta obležal.

V manj kot 45 minutah dve prometni nesreči, kjer sta nastradala kolesar in motorist. Dve osebi, ki sta bolj izpostavljeni v prometu in nimata okoli sebe “pleha”. Glede na to, da bo očitno ogromno kolesarjev in motoristov na cesti, bomo vsi udeleženci v prometu morali biti bolj strpni in ščititi šibkejše. Ker sicer bomo vsak dan lahko v črni kroniki brali o smrtnih nesrečah in težkih poškodah udeležencev v prometu, ker se pač nekateri požvižgajo na pravila varne vožnje in ker ne upoštevajo zakonov.

Sam si ne znam predstavljati, kako bi lahko živel, če bi se mi zgodilo, da bi, kljub upoštevanju vseh prometnih predpisov, zgodilo to, da bi med vožnjo z avtomobilom poškodoval kolesarja in motorista. Prav tako si ne predstavljam, kako bi se mi spremenilo življenje, če bi me med vožnjo s kolesom ali motorjem poškodoval voznik motornega vozila. Včasih bo potrebno malce več empatičnosti, saj na cilj prideš lahko vedno, tudi če voziš malce počasneje in če upoštevaš, da nisi edini na cesti.

Pozor previdno, kolesarji in motoristi so zopet na cestah!

nesreca izlake