Palermo 28 Palermo 28

Mesto Palermo / Sicilija

Palermo je eno izmed najbolj kaotičnih mest v Italiji po mojem skromnem mnenju. Palermu je tudi glavno mesto Sicilije in je precej večje od Ljubljane. Ima preko 650.000 prebivalcev. Mesto je bilo ustanovljeno leta 734 BCE in je pomembno pristanišče in posledično tudi pomembna kulturna, ekonomska in turistična točka Sicilije. Meni mesto ni všeč, ker je preveč kaotično.

Že prvi stik s Palermom, ki sem ga doživel pred leti, ko sem ga prvič obiskal, je bil zame precej velik šok. Če drugje vozijo po “italijansko,” v Palermu vozijo “italijansko na kubik”. Za Palermo ne veljajo nobena pravila v prometu – vsak vozi po svoji in vse stoji. Če misliš, da boš karkoli dosegel s smernikom – se motiš. Če misliš, da boš karkoli dosegel z upoštevanjem prometnih predpisov – se motiš. Edino pravilo, ki deluje v Palermu, je “vaffanculo” zapelješ in upaš, da se bodo drugi ustavili in bo vse ok. To je edini “mode,” ki ga lahko uporabljaš v Palermu, če se želiš z vozilom premikati po ulicah.

Tudi če greš peš po ulicah Palerma – ki pa so na moje presenečenje precej ćiste in zelo varne, boš doživel, da se ti v “area pedonale” pripelje avto nasproti ali pa “skuter mafija” dirka gor in dol s svojimi “tulečimi skuterji”. Da vseh električnih “big foot” koles ne omenjam, ki drvijo z ogromno hitrostjo mimo tebe.

Ampak če dam vse to na stran, je Palermo zanimivo mesto z bogato zgodovino. Z veliko čudovitimi stavbami in cerkvami, ki so vredne ogleda. Z avenijo, ki ponoči zaživi in so na njej lokali in glasni turisti, ki so dajo duška ob pitju lokalnih alkoholnih pijač ali pa zgolj uživajo v kulinariki tega mesta in se med seboj mešajo različni vonji in različni jeziki.

Pogovor s prebivalci Palerma v italijanskem jeziku je precej naporno dejanje, saj govorijo svoj dialekt, ki nima veliko veze z italijanskim jezikom. Vendar se da. Če je volja.

Kot sem že prej omenil – na ulicah Palerma sem se počutil varno, kar me je presenetilo, saj je bilo pred leti veliko govora o tem z ravno nasprotno konotacijo. Tudi število policistov, ki sem jih srečal na ulicah, daje prijeten občutek, ko se ponoči sprehajaš po mestu, ki živi še dolgo v noč, in ko ob polnoči lahko še vedno kupiš na cesti ovitke za telefone ali pa “torbice znanih dizajnerjev,” ki so zagotovo originalne.

Na srečo sem imel hotel v bližini centra in tako se mi vsaj ponoči ni bilo potrebno voziti z avtom naokoli – ker tega kaosa dvakrat v enem dnevu ne bi preživel. In seveda je Palermo povsem drugačno ponoči kot pa podnevi …