had had

9. maj / Dan Zmage nad nacizmom in fašizmom in domačimi kolaboranti / SFSN

9. maj je Dan Zmage nad nacizmom in fašizmom in domačimi kolaboranti. Če se desnosučni še tako trudijo in poskušajo spremeniti zgodovino, je ne morejo. Nekaj so dejstva, nekaj pa njihove pravljice, izmišljotine in domišljija in predvsem poskusi potvarjanja zgodovine, ker so bili na napačni strani zgodovine! Smrt fašizmu / svoboda narodu!

9. maja 1945 se je v Evropi uradno končala druga svetovna vojna in v Ljubljano so vstopile enote 29. divizije in 7. korpusa slovenske partizanske vojske in osvobodile mesto.  Slovenci nismo hlapci Nemcem, kot bi lahko bili, ampak so se naši stari starši borili na strani partizanov proti okupatorjem in po vojni zgradili to, kar imamo sedaj.

Ponosen sem, kljub vsemu nasprotovanju in negiranju boja proti okupatorju, ki se dogaja v zadnjih letih, da se vseeno spominjamo dogodkov, ki so spremenili naš svet.

Čestitke vsem ob Dnevu zmage!

Da smo si na jasnem. Povojne poboje obsojam! Vendar še bolj kot to obsojam spreminjanje zgodovine, ki smo mu priča zadnja leta. Ko desnica z vso energijo želi spremeniti pomen boja proti fašizmu in nacizmu in poveličuje domobranstvo in sodelovanje z okupatorjem.

To spreminjanje zgodovine bi morali vedno znova obsoditi. Če bomo tiho, ne bo izginilo. Če bomo ignorirali te poskuse, bomo čez par let brali povsem drugačne zgodbe o dogajanju med 2. svetovno vojno.

Naučimo se živeti s preteklostjo, naj nam bo to poduk za prihodnost, vendar ne živimo v preteklosti, ker potem ne bomo nikoli prišli v prihodnost!