Ko sem včeraj zagledal novico, da je Dars predlagal 6,8-odstotno povišanje cen vinjet, sem bil prepričan, da gre za neslano šalo. Potem sem začel premišljati. Seveda je cena parkiranja dražja od cene vožnje po naših avtocestah in posledično se mi predlog Darsovcev ni zdel več tako neumen. V bistvu bi lahko za ene 200 odstotkov dvignili cene vinjet glede na to, koliko časa dnevni “migrantje” stojimo na avtocestah! Darsovci, a ste na glavo padli?

Predlog Darsa mora potrditi še vlada. Kakopačne je vlada to storila. Seveda pri tem pozabljajo, tako vlada kot Dars, da je vožnja po naših avtocestah vse prej kot vožnja. Da odsek na ljubljanski obvoznici delajo že več kot eno leto in še vedno nič ne kaže, da se bo karkoli v bližnji prihodnosti uredilo – zgolj vsake toliko časa prestavijo pasove in pošljejo še par delavcev na cesto, da imamo tisti, ki zjutraj stojimo na tem odseku, občutek, da se nekaj premika. Da nekdo dela. No, to je samo občutek, ker vidnega pač ni ničesar.

Verjetno je težava zgolj v nas, ki ne razumemo, in ne v tistih ljudeh, ki podpisujejo pogodbe, ki zaprejo del obvoznice za več kot leto dni. In ko bodo končali s tem, bodo zagotovo zaprli naslednjih del obvoznice in gužva in zastoji se bodo nadaljevali

Razumem, da se vse draži. Da imamo inflacijo. Da se plače niso povišale. Ampak to očitno vlade in Darsa ne moti. Oni lahko. Ker sicer bo verjetno zmanjkalo denarja za “popravilo” avtocest – imam občutek, da imamo v Sloveniji par odcepov, ki se vsake dve leti prenavljajo. Očitno zlata jama za podjetja, ki so se prisesala na Dars in uspešno poslujejo z njim.

Mogoče pa bi vlada najprej zamenjala vodstvo Darsa, njeni predstavniki šli kdaj na naše avtoceste in se začeli ukvarjati s problematiko naših avtocest in začeli iskati rešitve, kot pa da zgolj in samo dvigujejo cene vinjet. Ampak seveda je tako lažje, zakaj bi se kdo ukvarjal s problemom, če lahko državljani plačamo vse skupaj.