Še pomnite tovariši? Obrazi Ljubljane 7 Še pomnite tovariši? Obrazi Ljubljane 7

Kdaj se bo RKC opravičila za kolaboracijo s fašisti in za domobranstvo v Sloveniji?

Dejstvo je, da je bila RKC v Sloveniji na napačni strani zgodovine. Kolaborirali so s fašisti in ustvarili domobranstvo. Ga vzpodbujali in promovirali. In odkar obstaja Slovenija, še nisem nikjer zasledil, da bi se RKC in vse njene “izpostave” opravičile za kolaboracijo in številne mrtve Slovence zaradi njih. Bomo dočakali ta dan ali pa se mora opravičevanje dogajati zgolj na drugi strani, ker so pač desničarji bolj glasni?

Vem, gre za bolj kot ne retorično vprašanje. Nikakor ne pričakujem, da se bo RKC opravičila, ker je paktirala in kolaborirala s fašisti v Sloveniji med 2. svetovno vojno. Niti ne pričakujem, da se bodo promotorji domobranstva opravičili za svoja poteze in da bodo prevzeli krivdo v svoje roke.

V Sloveniji je pač tako, da bi radi poraženci pisali zgodovino in se moramo v letu 2023 še vedno ukvarjati s to temo. No, nikjer v svetu ni tako. In nikjer v svetu se zmagovalci ne opravičujejo za svoja dejanja, kot si želijo to v Sloveniji desnosučne stranke. Njihovi osnovni postulati bazirajo na tem, da delijo in razkrajajo družbo. Da poskušajo 80 let kasneje spreminjati in potvarjati dejstva, ker jim tako pride bolj prav. In oni s prstom vedno kažejo zgolj in samo v druge.

Mogoče si domoljubci želijo, da bi se jim vsak dan celotna Slovenija opravičila, ker so bili oni na napačni strani zgodovine in so kolaborirali s fašisti. Ampak verjetno jim tudi to ne bi bilo dovolj. Toliko sovraštva in toliko jeze, kot je v teh ljudeh – to ni normalno.

Aja, še nazaj k naslovu. Torej, kdaj lahko pričakujem, da se bo RKC opravičila za vse? Da bodo javno priznali, da so bili oni tisti, ki so na stadionu za Bežigradom pozdravljali fašiste in bili prijateljski z njimi?

Komentarji so zaprti.