zdruzeni narodi slovenija zdruzeni narodi slovenija

Slovenija nestalna članica Varnostnega sveta Združenih narodov / Rupel in Janša pa v jok

153 glasov od potrebnih 128 glasov je Slovenija prejela že v prvem krogu in tako bo v letih 2024 in 2025 nestalna članica Varnostnega sveta Združenih narodov. Slovenija je tako premočno premagala Belorusijo in s tem povzročila precej bolečin tudi na desnem polu. Rupel je pred časom predlagal, da naj Slovenija prepusti kandidaturo za nestalno članico VS OZN Ukrajini, medtem ko je Janez začel omenjati, da je bila kandidatura vložena v njihovem času.

Slovenija bo tako po včerajšnjem glasovanju že drugič postala nestalna članica Varnostnega sveta Združenih narodov. Od treh kandidatur je to lep uspeh. Še posebej, če se zavedamo, da kandidatura leta 2011, ko jo je vložila vlada Janše, ni dobila dovolj glasov in ni postala nestalna članica.

Kljub temu, da je bila sedaj na drugi strani Belorusija, ki podpira Rusijo, je bilo v zraku vprašanje, kako se bodo porazdelili glasovi tistih, ki imajo pravico glasovati. Rezultat je izredno ugoden za Slovenijo in očitno je bila komunikacijska strategija pravilna, predvsem pa uspešna.

Seveda si ob tem želijo zasluge za “zmago” pripisati tudi tisti oportunisti, ki so sedeli na dveh stolčkih in so upali, da Slovenije ne postane nestalna članica. Kajne Janez? Ker potem bi lahko začel rožljati z interpelacijo in odstopom zunanje ministrice.

Ampak Janez nima sreče. Imamo najnižjo brezposelnost, čeprav ne mečemo milijard skozi okno. Cene goriv so se ustalile. Postali smo nestalna članica. Janez je izgubil nacionalno televizijo.

Ni veliko, vendar nekaj je. Ampak resne reforme, predvsem pa resne težave je potrebno čim prej urediti, predvsem pa narediti Slovenijo spet deželo, kjer se ljudje počutimo varne in nas ni strah, kaj bo prinesel jutri. Dve leti takšnega obsedenega stanja je bilo dovolj za eno življenje. Mogoče bi lahko dobili “beneficirana leta” za to obdobje?!?

zdruzeni narodi slovenija