Zdravstveni dom Ljubljana je že pred časom predstavil IRIS Portal, ki omogoča naročanje pri osebnih zdravnikih iz njihove mreže, pregled napotnic, receptov in ostalega. Ampak zakaj hudiča IRIS portal ne deluje iz tujine oz. zakaj ne morem dostopati do njega iz IP naslovov, ki niso del slovenskega IP prostora?

IRIS portal naj bi bil preprost za uporabo, saj preko njega “poslujejo” različne ciljne skupine. Pa vendar temu ni tako. Je zakompliciran, ampak tega smo v Sloveniji že navajeni – da se ne gleda na uporabniško izkušnjo, ampak se naredi nekaj, kar je pač zakomplicirano in kar starejši in manj računalniško pismeni ljudje zelo težko razumejo in imajo težave pri registraciji.

Ampak tale zapis ni namenjen temu – je pa namenjen pizdenju čez dejstvo, da IRIS portala ne moreš uporabljati iz tujine. Ne vem, komu se je zdela to odlična rešitev oz. niti se mi ne sanja, zakaj bi nekdo omejil dostop do portala na slovenske IP naslove.

Sam sem poskusil s prijavo s hrvaške in ni delovalo. Potem sem poskusil tudi preko VPN z različnih IP naslovov po svetu in tudi ni delovalo. In če ne bi imel slučajno tudi slovenskega VPNja, ne bi imel dostopa do IRIS portala. WTF? Je res to potrebno in smiselno, al jaz samo česa ne razumem?

iris portal
iris portal