strela strela

Iztiril vlak, plaz zasul avtobus / uporabljaj javni prevoz, kajne?

Včerajšnji večer je v Zasavju povzročil precej preglavic. Skoraj dve uri grmenja in bliskanja se je poznalo tudi pri zalitih kleteh in podrtih drevesih v Zasavju. Na cesti Litija–Zagorje je podrto drevo padlo na avtobus, kamniti plaz je delno zasul avtobus, pri kraju Sava pa je železniški vlak zaradi plazu iztiril. Uporabljaj javni prevoz, kajne?

Del naslova, kjer omenjam javni prevoz, je namenjen vsem tistim, ki jih moti, ko “pizdim” čez zastoje na naših cestah, in mi vedno znova svetujejo, da naj uporabljam javni prevoz. Z veseljem bi ga, če bi imel možnost oz. če bi se lahko zanesel na javni prevoz in na časovno komponento, ki se mi zdi vseeno pomembna pri tem. Glede na to, da bo sedaj železniška proga zaprta do sanacije razmer, bo tudi javni prevoz v tem primeru precej neuporaben, kajne?

Ampak nazaj k vremenu včeraj. Kljub temu, da sem že precej star, takšnih vremenskih razmer, kot jih imamo sedaj, še nisem doživel v svojem življenju. Nisem še videl in slišal, da bi grmelo dve uri skupaj. In ko sem štel sekunde med svetlobo in zvokom, sem ugotovil, da se to dogaja nekje precej blizu mene – 3 sekunde zamika zvoka so približno 1 kilometer oddaljenosti od “epicentra” strele.

Glede na to, da je ponavadi trajalo okoli 9 sekund med bliskom in zvokom, se mi je zdelo, da se vse skupaj dogaja v bližini. In že zvečer sem lahko zasledil podatke o tem, da je bilo v okoli Zagorja tokrat najhujše – poleg Ljubljane, kjer je zalivalo cestne podvoze, kar pa je že kar “standard”.

Srčno upam, da je bilo materialne škode malo oz. da je čim manjša, prav tako pa upam, da ni bilo nobenih poškodb ljudi, ki so bili v vlaku ali pa na avtobusu. V vsakem primeru pa se bomo morali počasi začeti zavedati, da se nam bo narava “maščevala” za mačehovski odnos, ki ga gojimo do nje. Vsako leto bo slabše in hujše.