Vučićevi boti aka twitter troli in troli s Trstenjakove aka koprive

V teh dneh je v Srbiji v javnost prišla informacija, da ima Vučić celo vrsto botov aka twitter trolov, ki se na twitterju borijo zanj in zagovarjajo njegove poteze. V javnost je prišel spisek več kot 14.000 twitter računov, ki jih upravljajo zaposleni v javni upravi Srbije in je njihovo poslanstvo, da branijo Vučića pred vsemi. Vsaka podobnost s troli aka koprivami s Trstenjakove, ni naključna. Tako poskušajo ustvarjati “pozitivno” agendo in preglasiti vse ostali uporabnike twitterja.

Pred več kot desetimi leti, ko je bil twitter še v povojih in ni predstavljal vira informacij medijem, sem med pogovorom s kolegi iz Srbije izvedel, kako potekajo stvari pri njih na družbenih omrežjih. Takrat sicer še ni bilo botov (to so strojno generirani profili), ampak so to počeli ljudje – ustvarili so “hajp” in potem “jahali” na tem valu. Seveda je že takrat šlo za politično agendo in politiki so to s pridom izkoriščali predvsem v trenutkih pred volitvami, ko je bilo potrebno ustvarjati pozitivno mnenje na družbenih omrežjih.

Že pred leti so Vučićevim “privržencem” izbrisali več kot 8000 računov, ki so ustvarili preko 10.000.000 tvitov. Ja, v Srbiji se gredo te stvari na “polno,” in ne tako kot pri nas v Sloveniji, ko so te številke precej nižje, predvsem pa vse skupaj ni tako dobro organizirano na Trstenjakovi – gre za sedež stranke SdS, ki se poslužuje teh praks na twitterju in kjer smo uporabniki že večkrat celo ugotovili, kdo je za katerim profilom. Namreč, če pozabiš preklopiti na svoj “originalni” račun, se lahko hitro izdaš. In nekaj SdSovcev je dokazano uporabljajo svoj “kopriva” račun, da so obračunavali z drugimi – ker seveda nimajo jajc, da bi to storili s pravim “nickom,” so se odločili, da raje to počno s “kopriva” računom.

Kar se Janezek nauči, to Janezek zna. Glede na to, da sta Vučić in Janša prijatelja, ni hudič, da ni prišlo do pretoka informacij o tem, kako ustvarjati “hajp” na družbenih omrežjih. Sicer je v Sloveniji precej manjša “delovna sila” na twitterju, ki zagovarja Janeza, predvsem pa precej bolj neinteligentna in se mi po svoje celo smilijo te ljudje v svoji omejenosti. V Sloveniji je modus operandi teh ubogih domoglupskih trolov povsem predvidljiv. Če ima tvit, ki ima politično vsebino, več kot 50 všečkov, potem pride “armada” teh desnosučnih profilov, ki žalijo in poskušajo diskreditirati. Če jih sproti blokiraš, potem imaš sicer nekaj časa mir, ampak se kreirajo novi in novi profili, kajti borba za zmago je pri SdSovcih najbolj pomembna.

Ko je pred časom kolega na tviterju objavil, da se je zadnje čase ukvarjal z analizo pisanja in primerjavo tviter računov – spremembami imena, interakcijami in se je odločil, da bo te podatke tudi razkril, je čez noč poniknilo cel kup računov. Očitno je zavladala panika na Trstenjakovi in ker bi tako prišli preblizu veljakom v SdS, so se odločili, da bodo raje ukinili kup računov.

V Srbiji je drugače. V Srbiji morajo tvitati javni uslužbenci v roku svojega delovnega dne in pri tem zagovarjati lik in delo Vučića. Ker pač tako, to je to. V Sloveniji pa imam vse bolj občutek, da imajo politiki iz vrst SdSa vsak cel kup kopriv, s katerimi obračunavajo z drugače mislečimi – seveda vsi ukazi prihajajo iz enega centra moči in te koprive skočijo na ukaz.

Žalostno, kajne? Ampak dokler so ali pa bodo mediji dajali veljavo tviterju, kjer seveda ni potrebno nobenega KYCja, potem bo temu tako. Če se mediji ne bi ukvarjali s tem, potem bi bil twitter marginalen in povsem nepomemben, čeprav mu nekateri pripisujejo ogromen pomen. Na žalost ali pa na srečo temu ni tako.