Mogoče nisem edini, ki je opazil, da so obmorska mesta v Sloveniji in Hrvaški to sezono precej bolj prazna, kot so bila v sezonah pred tem. Prvi “reality check” za to je število prostih hotelov in apartmajev na Bookingu, drugo pa je tudi sam sprehod skozi obmorska mesta med vikendi. Da ne bo pomote, meni precej paše, če je manj turistov, ampak za tiste, ki živijo od turizma, pa je to nekaj drugega.

Par vikendov sedaj, ko se potepam po Hrvaški in Sloveniji, opažam, da letošnja sezona ne bo tako dobra, kot so bile sezone pred tem. Petek zvečer v Puli je bil precej zanimiv, saj sem namesto polnih ulic doživel precej prazne ulice in občutek, da sem prišel v Pulo v predsezoni, je bil nekje v mojih možganih.

Tudi v Portorožu ni nič drugače. Plaža, ki se bohoti pred hoteli, precej sameva zvečer je sicer malce več ljudi na promenadi, ampak vseeno je to še daleč od tistih let, ko so bile obmorske destinacije povsem polne in dobiti hotelsko sobo ali apartma je bila misija nemogoče.

Ko sem zjutraj tekel čez par kampov v Istri, sem se čudil, da so na pol polni oz. na pol prazni. Malce presenečen, ker do sedaj sem bil navajen, da so vsaj kampi “nabito” polni. Mobilne hiške so samevale, saj cene 300 in več evrov za nočitev niso več dosegljive vsakomur.

Očitno se časi spreminjajo ali pa turisti niso več pripravljeni dati 200 evrov za hotelsko sobo za eno noč ali pa za apartma 250 evrov in več na obali Hrvaške. Cene so šle v nebo. Očitno si več ne more vsak privoščiti dopusta, in to se pozna tudi na zasedenosti lokalov in restavracij v večernih urah – ko imaš občutek, da je nekaj narobe, ko restavracije samevajo. Tiste restavracije, ki so bile pred par leti tako polne, da si moral čakati na mizo, da si lahko jedel.

Prav zanimivo bo videti končne številke turistične sezone letošnjega leta. Seveda obstaja možnost, da jaz vidim stvari v drugačni luči, kot so v resnici, ampak ponavadi me občutek ne vara. Očitno je pogoltnost naredila svoje in so se ljudje odločili, da bodo drugače preživeli počitnice in se odpravili na druge destinacije, kjer vseeno dobijo malce več kot pa zgolj čudovito morje, …

Da naših cestah ne omenjam. Ker, če želim iti čez vikend na morje – Slovenijo ali Hrvaško, moram računati, da se bom do destinacije vozil vsaj tri ure, namesto ure kot bi bilo normalno, če bi Darsovci vedeli kaj je njihovo poslanstvo. Ker ne vedo pa imamo v Sloveniji vsakodnevne zastoje in vsakodnevno lahko pizdimo nad Darsovo nesposobnostjo.

morje
morje