kolesarska pot zagorje kolesarska pot zagorje

Kolesarji so ogrožena vrsta

Zadnje čase popoldneve preživljam na kolesu. Ne zaradi Toura, ampak predvsem zaradi želje po “športanju”. In kolo se mi je zdela precej dobra odloćitev. Vendar vsak dan znova ugotavljam, da so kolesarji precej ogrožena vrsta, ki jo ogrožajo vozniki avtomobilov, pešci, sprehajalci psov, … Ker sem vsak dan v različnih vlogah, upam, da tale zapis ne bo preveč enostranski.

Ko si v avtu, ti gredo na živce motoristi, kolesarji, pešci. Ko si motorist, ti gredo na živce kolesarji, pešci, vozniki vozil. Ko si kolesar, ti gredo na živce pešci vozniki vozil, motoristi. Ko si pešec, ti gredo na živce vozniki vozil, motoristi, kolesarji. Ko si kolesar, ti gredo na živce pešci vozniki vozil, motoristi, … In tako bi lahko nadaljeval v nedogled in v enačbo vključil še skiroje, pa rolkarje, pa vozičkarje, ..

Dejstvo je, da se bomo morali naučiti sobivati. Tako vozniki vozil, motoristi, kolesarji, pešci in vsi ostali “udeleženci” v prometu. Ampak do takrat bo verjetno preteklo še mnogo vode in verjetno se bo vsak od nas znašel v situacijah, ko bi pizdil nad druge “nesposobne” udeležence v prometu.

Zagotovo je lažje videti napake drugih kot pa svoje. Pa vendar v zadnje času opažam, da je na naših cestah ogromno “prikrite” jeze, predvsem pa nezbranosti pri ljudeh, ki vozijo vozila in telefonirajo s telefonom v roki. V letu 2023 smo!

V enem dnevu sta me dva voznika (ali voznici) spregledali. To pomeni, da če ne bi jaz vnaprej “razmišljal,” kaj se bo zgodilo, bi se znašel pod vozilom. In ko sem se ustavil skoraj “na nos,” me je voznica še napizdila, kaj se grem – čeprav je ona zapeljala na kolesarsko pot in se ji nisem mogel nikamor umakniti.

Ampak to je še ok. Nizka hitrost ker sem na kolesarskih poteh omejen s hitrostjo 25 km/h, čeprav bi lahko brez težav “gonil” precej hitreje. In potem pridemo do sprehajalcev po kolesarskih poteh – ja, tam, kjer ni sprehajalna pot, ampak je pot namenjena samo kolesarjem. Niti pod razno se ne bodo umaknili – še posebej, če se sprehajajo v paru. In ko greš mimo, slišil “pizdenje” nad kolesarji. Ja, seveda! Končno nekje, ker se lahko vozim mirno s kolesom, vendar je tako lepa sprehajalna pot, da nihče ne pomisli, da to ni deljena pot.

Tudi to človek preživi. Malce huje je, ko se z res tankimi gumami voziš po naših cestah, kjer so “izdelovalci” cest na robu “namotnirali” vse “šohtlce” in te premetava, kot bi se peljal po makedamu. Da o tem, da je asfalt pri robu povsem uničen, niti ne pišem. Seveda je veliko novih kolesarskih poti, ki peljejo po pločniku in kjer imaš občutek, da boš dobil morsko bolezen – namreč, pri vsakem uvozu do hiše je “skakalnica” in vožnja vsekakor ni prijetna.

Pa tudi to vzamem v zakup. Dokler ne pridem do voznikov, ki te prehitevajo – sam vozim povsem ob robu cestišča, tako da imajo vozniki dovolj prostora za prehitevanje. Vendar je nekaterim bolj preprosto, če se mimo zapeljejo na razdalji par centimetrov – da čutiš, kako se ogledalo skoraj dotika kože. Če je to v ovinku, je še bolj zanimivo, saj marsikateri voznik precej čudno zapelje v ovinek. In ja, tukaj prednjačijo vozniki velikih vozil, ki očitno nimajo občutka o velikosti vozila, predvsem pa o razdalji do kolesarja. Čeprav so pravila glede prehitevanja kolesarjev povsem jasna in preprosta, kajne?

Suma sumarum. Vsakič, ko se po prevoženih 40 do 50 kilometrih pripeljem domov in “me ni nihče zbil,” se počutim kar dobro. In z vsakim kilometrom imam več izkušenj, predvsem pa imam v mislih več situacij, ki jih lahko vnaprej predvidim in se tudi pripravim nanje.

Srčno upam, da bomo kmalu sposobni sobivanja na cestah vsi udeleženci. Da ne bodo kolesarji več ogrožena vrsta, ampak jih bodo tisti v vozilih bolj pazili in da bodo tudi kolesarji pazili na pešce, .. Ampak do takrat je še daleć. Zagotovo pa vsak, ki je v več “vlogah” na cesti, naj sam razmisli o vsem skupaj in mogoće na trenutek postane malce bolj strpen in predvsem se zaveda, da se kolesar pelje na 6 kilogramskem kolesu in avto ima vsaj 1 enoto mase. Ne, ni prijetno, ko pomisliš na to.

Pa srečno!