tour de france tour de france

Tour de France in navijači, ki skačejo pred kolesarje in jim zapirajo pot

Spet je julij. Čas za Tour de France, ki me priklene za par ur pred TV zaradi odličnih prenosov RTV Slovenija. In spet je čas za moje “pizdenje” nad “navijači,” ki skačejo pred kolesarje, jim zapirajo pot ali pa jim celo želijo pomagati in jih potiskajo v klanec, poskušajo narediti selfije z njimi v vožnji in tečejo ob njih v klanec, … Namesto da bi zgolj in samo navijali, jim delajo levjo uslugo.

Tour de France privabi ogromno gledalcev. Tako veliko, da se na nekaterih etapah proti cilju vsi ne morejo niti zgužvati ob cesti in navijati za “gladiatorje” na kolesih.

Prav žalostno je videti posnetke, kako nekdo želi narediti selfi in pri tem zruši kopico kolesarjev, ki so se v tistem peljali mimo.

Žalostno je videti, kako “navijači” naredijo špalir, ko gredo kolesarji že v “rdeče” in pri tem taisti “navijači” zakurijo tudi bakle ali pa kolesarjem z zastavami mahajo par centimetrov pred obrazi.

Zakaj želijo “navijači” pomagati kolesarjem tako, da jih “potiskajo” v klanec, ko pa lahko kolesar zaradi takšnega početja dobi časovni pribitek? Ali se dejansko ne zavedajo, da s svojimi dejanji delajo kolesarjem škodo in se ne zavedajo, da Tour ni zaradi njih, ampak zaradi kolesarjev?

Se mi zdi, da je vsako leto situacija samo še hujša in da je čedalje več “navijačev,” ki so tam zgolj in samo za to, da se jih vidi v TV prenosih, saj si sicer ne znam razložiti, zakaj bi prepotoval “pol Evrope,” da bi namesto da spremljaš kolesarje, raje koketiral s kamero in mahal tistim, ki te poznajo pred malimi zasloni.

Sam si težko predstavljam, ker nisem bil nikoli in tudi ne bom v takšni vlogi, da bi prekolesaril 200km na “polno,” prevozil preko 5000 višinskih metrov in potem bi “navijač” skočil pred mene in bi moral paziti še nanj. Včeraj se je nekaj podobnega zgodilo španskemu kolesarju Pellu Bilbau, ki je skoraj “fizično” obračunal z enim od “navijačev”.

Je to res potrebno? Je res potrebno, da se kolesarji, ki so na robu svojih zmožnosti, še ukvarjajo s ponorelimi hordami “navijačev”? Kaj pa če bi pustili kolesarje, da v miru prevozijo etapo in jih “navijači” ne bi ovirali pri tem? Je to res tako težko razumeti?

Mogoče pa samo jaz nisem pravi “navijač,” ker se ne strinjam s takšnim odnosom, kot ga imajo nekateri do teh “gladiatorjev” na kolesih. Bi bilo pa zanimivo dobiti odgovor kakšnega od teh kolesarjev, ki je doživel “trk” s kakšnim “navijačem”.