Drago Šketa, generalni državni tožilec, je odstopil, ker so policisti med kontrolo ugotovili, da je imel na liter izdihanega zraka 0,37 miligrama alkohola, medtem ko je dovoljena meja 0,24 miligrama na liter. Ljudje so navdušeni nad njegovo potezo?! Čakte mal, a to je nova normalnost? Da se akceptira vožnja pod vplivom alkohola? Ker si ni mogel naročiti taksija? Kaj pa če bi taista oseba v takšnem stanju zbila otroka?

Da je naša nova normalnost v riti je vsakomur že jasno. In tole dogajanje okoli državnega tožilca je prikaz stanja v katerem smo. To, da smo navdušeni nad potezo nekoga, ki ga je policija dobila vinjenega za volanom in je posledično sam odstopil ni nekaj za kar bi morali biti navdušeni.

Ravno obratno – do takšnega dogodka sploh ne bi smelo priti. Že to, da se nekdo zavestno odloči, da gre vinjen za volan je narobe. Da to stori oseba za katero se pričakuje precej višjo stopnjo “integritete” pa je nekaj povsem razumljivega.

Njegov odstop je sicer nekaj nenavadnega, saj bi v večini primerov iskali tisoč in en razlog, da bi opravičili svoje dejanje in da bi našli “izhod iz situacije”, ampak nad tem ne smemo biti navdušeni. Navdušeni smo lahko, ko se vinjeni ljudje ne bodo sploh spravili za volan, ampak bodo našli alternativni prevoz! Do takrat pa se lahko malce zamislimo nad tem dejstvom, da smo navdušeni nad odstopom takšne osebe! Ne, to ni več smešno. To je realnost Slovenije v letu 2023.