The Mall Luxury Outlets v kraju Leccio je od Ljubljane oddaljen okoli 500 kilometrov oz. okoli 30 kilometrov of Firenc. Če vas zanimajo blagovne znamke, kot so: Balenciaga, Burberry, Celin, Off, White, Chloe, Dolce, & Gabbana, Fendi, Givenchy, Jimmy Choo, Loro, Piano, Saint Laurent, Versace, Valentino in imate veliko denarja na svojih karticah, potem je to prava točka za vas.

The Mall Luxury Outlets ni tipičen outlet, kot sem jih navajen v Italiji. V Firencah je “navaden” outlet, tale pa je malce bolj poseben. To, da imajo organiziran brezplačen prevoz iz Firenc, ni nič čudnega, saj so očitno luksuzne dobrine (recimo plašč Loro Piano stane po znižanju 9.500 evrov) zelo iskane. Še posebej med kupci iz Azije, ki so se med seboj skoraj “tepli” za posamezne kose v Guccijevi prodajalni.

Ta outlet je sestavljen iz dveh delov – eno je The Mall, drugo pa so outlet prodajalne, ki so okoli njega. V ogromnih zgradbah imajo svoje prodajalne blagovne znamke: Gucci, Prada, Moncler, Boss, Adidas, Nike, … Sicer niso del tega outleta, ampak njihove cene so precej nižje, kot so sicer v outlet prodajalnah v Italiji, ki jih je ogromno.

Jaz sem star in priznam, da ne razumem novodobne mode. Ampak očitno so te blagovne znamke magnet za kupce, ki pridejo v Italijo in nakupijo cele kovčke teh luksuznih stvari, . predvsem torbic, pasov in tudi čevljev. Nekje sem sicer zasledil, da je med Kitajci ogromno tega, saj te stvari dobijo precej ceneje, kot pa jih lahko potem prodajajo v svoji državi. In da za tem stoji tudi mafija, ki se načrtno ukvarja s tem in služi lepe denarce na račun “mul”.

So cene takšne, da se splača iti v The Mall Luxury Outlets? Če iščete posamezen kos in ste zanj pripravljeni odšteti “ledvico in pol,” potem je to prava točka za vas. Ker boste dobili dodaten popust, vendar, kot sem sam ugotovil, cene sploh niso takp nižje, kot so cene v ostalih, nam precej bližjih outlet trgovinah. V bistvu so tudi višje, kljub vsem dodatnim popustom – če osnovno ceno dvigneš, potem lahko dodajaš dodatne popuste in so kupci povsem srečni in zadovoljni.

Sam sem primerjal cene izdelkov, ki jih poznam, in ugotovil, da ne bi nič “prišparal,” če bi jih kupil tam. V bistvu bi jih dražje plačal, kot sem jih. Je pa res, da je tudi moj okus precej drugačen, kot so produkti v teh trgovinah, in predvsem sem jaz iz tiste generacije, ki ne bi dal nase “trenirke” Gucci v kolaboraciji z Adidasom – čeprav stane preko 1800 evrov, samo zgornji del pa se mi zdi, da bi jo lahko imel samo za okoli hiše.

Je pa ta destinacija lahko lep izlet, ki ga potem zaključite v Firencah ali pa samo na tričert poti do Rima. Seveda je vse odvisno od vas in vaše denarnice.