00 za volanom 00 za volanom

Za volan le z 0,0 alkohola v krvi / sprejeta resolucija o programu varnosti prometa

Za volan le z 0,0 alkohola v krvi je med drugim zapisano v resoluciji o nacionalnem programu varnosti cestnega prometa za obdobje od leta 2023 do 203o, ki jo je državni zbor sprejel brez glasu proti. In točno to sedaj buri duhove Slovencev. Kako lahko gre Slovenec z 0,0 za volan? Jaz podpiram to idejo in upam, da se čim prej uresniči. Za tiste, ki imajo težavo s tem, pa priporočam kakšen posvet s strokovnjakom.

Ideja o 0,0 za volanom ima dolgo brado. Poskušali so na Hrvaškem in še marsikje drugje. Ni jim uspelo. Upam, da bom tudi v Sloveniji dočakal ta dan, ko se bo to zgodilo in ko bodo dejansko tudi preverjali količino alkohola v krvi voznikov. Jaz s tem nimam težav, ker pač ne konzumiram alkohola. Bo za druge težava?

Seveda bo. Sploh na začetku, ko ne bo nihče tega jemal povsem resno. Ob prvi kazni se bo spremenil tudi ta pogled, še posebej, če bodo kazni temu primerne.

Ampak ljudje potem ne bodo smeli spiti piva ob pizzi, ali pa kozarca vina ob večerji. Res je. Če bodo sedli za volan, potem to odpade. In seveda takoj sledi nadaljevanje te misli – potem pa ljudje ne bodo hodili v gostilne in bodo te propadle. Hm. Se spomnite protikadilskega zakona, ko smo v en glas vpili, da bodo gostilne propadle. Niso. Tudi restavracije ne bodo, ko bo sprejet zakon o 0,0 alkohola v krvi za volanom propadle.

Ljudje se bodo adaptirali. Če jaz lahko vedno odpeljem z 0,0, ni šment, da ne bi še kdo. Pač nekdo ne bo pil.

Ampak kaj pa če jem solato s kisom in podobna vprašanja, ki se jih zastavlja veliko Slovencev ob tem predlogu 0,0? Zgodilo se mi je tudi že to. Da sem jedel solato s kisom in ene 15 minut kasneje napihal 0,0. Tako kot vedno.

Ampak ljudje bodo vozili zadeti po cestah? Seveda. Ampak tudi to lahko policist preveri in tam ni “tolerance” ampak je 0 ali 1. Tako kot bo nekoč pri alkoholu.

Glede na to, da je v Sloveniji alkohol za volanom del naše foklore bo zagotovo veliko nasprotovanj temu, ampak če človek ne more brez alkohola vsaj v času, ko vozi vozilo, potem je mogoče res čas, da se pogovori s strokovnjaki, ki mu lahko pri tem pomagajo.

V resoluciji, ki je bila sprejeta je tudi nadzor nad telefoniranjem v vozilu, kar se mi zdi tudi še en izmed dobrih predlogov. Upam, da se bo tole realiziralo, ampak po odzivih javnosti se bojim, da se nobena vlada ne bo upala iti v tak zakon!

 1. Dokler je pivo cenejše od pomarančnega soka oz. od skoraj vseh brezalkoholnih variant (ki so tudi sicer samo ljubo božje zdravje s sladkorjem), se ne čudit da ljudje pijejo alkoholne pijače.

  Sam občasno grem za volan da nisem 0,0, ker sem spil 3h nazaj eno pivo. A potem ne bi smel it za volan, ker sem nevaren voznik?
  Bi podprl redno testiranje ljudi ali so za volanom pod vplivom marihuane?

 2. da. tudi ze sedaj testirajo za marihuano – s slino. in prav je tako. jaz nimam tezav z nobenim od teh preverjanj. v koncni fazi, ko grem za volan, sprejmem dejstvo, da obstajajo pravila in ce jih krsim, me caka kazen

  1. Hočem povedati, da je 0,0 razmeroma težko dosegljiva meja tudi ob zelo majhnih količinah alkohola, ki že zdavnaj niso več nevarne. Po 3h urah od popitega piva je v krvi 50kg težke osebe še vedno 0,15 promila. To je 3x manj kot je dovoljeno.

   To je tako kot bi ti rekli, da ne smeš voziti ker si tri dni nazaj kadil travo. V krvi se da to s sodobnimi metodami še vedno brez težav vsakih zaznati še kar nekaj dni ali tednov po tem. Pa objektivno gledano nikakor ni nevarno da greš za volan, če si to počel tri dni nazaj.

   Ergo – naj dovoljeno mejo znižajo, to podpiram. Dati jo na nič je pa ekstrem.

   To je tako kot bi avtom softwersko omejil hitrost na 130 km/h, da več sploh ne bi mogli iti. Ali hitrosti prek 130 km/h potrebujemo? Ne. So praktične? Ne. Se nevarnost za resne nesreče s povečano hitrostjo povečuje? Da. Porabijo bistveno več goriva in so slabe za okolje? da. Pa vseeno ne bomo prepovedali, pa čeprav služijo le užitku in napenjanju mišic posameznikov…

   Na koncu pa se nesreče dogajajo predvsem ker ni dovolj kontrole. Ker te policija nikoli ne ustavi, zakaj bi omejitve upošteval? če bi te ustavili vsak mesec enkrat…

  2. Te probleme imate v Ljubljani, pa morda tudi v Mariboru. Povsod drugje tega preverjanja ne rabimo. Marihuane še povohali nismo, kaj da bi jo kadili. Moramo delat.

 3. Sedaj naj pa prepovedo še upravljanje osnovnih kontrol kot so glasnost, klima (temperatura, kam piha, …) In podobnih stvari preko touch zaslona. (Ne da bi drkal telefon med vožnjo) ampak enaka pravila naj veljajo tudi za to.

 4. “Jaz podpiram to idejo in upam, da se čim prej uresniči. Za tiste, ki imajo težavo s tem, pa priporočam kakšen posvet s strokovnjakom.”

  Če eden, ki pametuje brez temeljitega razmisleka!

  Strinjam se, da vinjen človek ne sodi za volan. Vprašanje je ali so tisti pod 0,25 tudi pijani? Ali obstaja kakkšna raziskava, ki potrjujejo, da so tudi tisti pod 0, 25 bili krivci za nesreče? Krivce zaradi omejenih sposobnost?

Komentarji so zaprti.