Izbira osebnega zdravnika zdravniki ki sprejemajo nove paciente zasedenost zdravnikov Izbira osebnega zdravnika zdravniki ki sprejemajo nove paciente zasedenost zdravnikov

Stavka zdravnikov / ko stavka 950 od 1000 najbolj plačanih zaposlenih v javnem sektorju

Danes bo v Sloveniji potekala stavka zdravnikov. Tistih zdravnikov, ki se jim je povprečna plača v letu 2023 zvišala za okoli 700 evrov bruto. In tistih zdravnikom, ki zasedajo 950 mest od 1000 najbolj plačanih zaposlenih v javnem sektorju. Tistih zdravnikom, ki jih je težko dobiti, ko jih potrebuješ. Ti bodo danes stavkali. Glede na čakalne dobe v zdravstvu bo ta dan za njih verjetno povsem enak, kot so vsi ostali dnevi. Verjetno pa bodo taisti, ki bodo stavkali, oddelali svoje delo pri zasebnikih.

Razumem. Vsi bi višje plače. Ko je bil Janez na ablasti, si tega ni nihče želel. S prihodom Goloba se je vse spremenilo. Razumem jih. Zakaj ne bi začeli takoj s svojimi zahtevami, če lahko. Zakaj se ne bi borili za svoj žep, saj bodo v končni fazi to plačali tisti, ki imajo minimalne plače. Z drugimi besedami – s polno ritjo je lahko srat.

To, da so zdravniki nad vsemi ostalimi, je vsem jasno. Od časa korone pa niti več ne skrivajo svojih enormin apetitov. Dodatki, ki so jih dobivali v času, ko so bile ordinacije prazne in jih je bilo nemogoče dobiti na telefon ali elektronski naslov, so jim očitno še dodali vetra v krila. In sedaj bi še več. Do kam gre lahko to? Kje se lahko to konča?

Razumem biti zdravnik je več kot biti karkoli. Očitno! Glede na čakalne vrste v našem zdravstvu je nekaj hudo narobe in zaprmej ni vedno krivda na vseh drugih, ampak tudi na tistih, ki so v ta proces najbolj vpeti. Zdravniki!

Da ne bo pomote. Zgoraj gre za delno posploševanje, ki ne velja vedno za vse zdravnike. Ogromno je takšnih, ki svoje delo opravljajo drugače kot drugi. Ki se trudijo po svojih močeh in jih takšne objave prizadanejo – ker oni opravljajo svoje poslanstvo in ne delajo tega zgolj in samo zaradi denarja.

Kako perverzno je, da se 950 od 1000 najbolj plačanih zaposlenih v javnem sektorju odloči stavkati, ko s0 čakalne vrste samo daljše in daljše? Zelo, kajne?

Stavka bo potekala danes od 7. do 21. ure. Za otroke do 18. leta starosti za starejše od 65 let, za storitve, povezane z nosečnostjo in storitve za obvladovanje nalezljivih bolezni bodo izvajali vse storitve. Prav tako bodo v obeh kliničnih centrih izvajali nujne storitve – tiste, katerih opustitev bi predstavljala nepopravljivo hudo okvaro zdravja ali v smrt.

Paciente so o odpovedi terminov že obvestili. In sedaj bodo verjetno taisti pacienti zopet čakali na nov termin – par let. Ker pač bogovi v belem lahko odločajo o naših življenjih!

  1. Sem razmišljal o tem in mogoče bi bila zanimiva rešitev sledeča. Recimo, če so problematični zdravniki dvo ali več živke. Takšnim bi v dovoljenje za delo izven matične ustanove lahko dali pogoj, da ga lahko opravljajo, če v njihovem oddelku v matični ustanovi ni čakalnih vrst. Prepričan sem, da bi se situacija, vsaj pri teh, obrnila.

Komentarji so zaprti.