beseda leta beseda leta

Beseda leta 2023 je ujma

Beseda leta 2023 je ujma, ki je premagala ostale finalistke: zal, vojna, “štempljanje”, osebni zdravnik, UI, nevihtna celica, nutrija, draginja, gentrifikacija, bralna pismenost in tako nadaljevala začeto v letu 2022, ko je bila beseda leta gasilec. Beseda leta 2021 je bila PCT in leta 2020 karantena. Novotvorjenka leta, je postala beseda strojetvor (stvaritev umetne inteligence).  Za besedo leta glasovalo okoli 4000 ljudi, ujma je prejela 21 odstotkov glasov, sledita pa ji nutrija (14 %) in bralna pismenost (12 %).

Kako poteka izbor besede leta? Vsak od nas lahko predlaga besedo leta na spletni strani https://beseda-leta.si/, potem strokovna komisija izbere besede finalistke za katere lahko glasujete. In beseda z največ glasovi postane beseda leta. Aja, pa še to je pomembno – pri tem izboru je kriterij, katera beseda nas bo čez čas spomnila na to leto in ki pooseblja leto.

In nazaj k besedi leta 2023, ki je postala ujma:

újma -e ž (ū)
knjiž. dogodek, pojav v naravi, ki povzroči veliko škodo: pokrajino je prizadela ujma; povodenj, suša in druge ujme / vodna, vremenska ujma
// dogodek, pojav, ki povzroča veliko trpljenje: lakota, vojska in druge ujme / ekspr. snubce pobil je ošabne, ki ujma bili so za hišo (Homer – A. Sovre)

Ob izboru besede leta pa je potekal tudi izbor pesmi leta, ki jo je bilo potrebno sestaviti iz besed finalistk. Zmagovalno pesem leta 2023 je napisal Risto Kovachev

POTOVANJE SKOZI BESEDNI LABIRINT:

Vojna v srcih, žalost v zraku tiho prebiva,
nevihtna celica strahu se s temo spopada.
Štempljanje trenutkov, z umetno inteligenco zvezano,
zal osebni zdravnik, ujet v ujmi, tolažba v globinah ran in nemira.

Gentrifikacija mest, duše v novi preobleki,
bralna pismenost most med vedenjem in izkušnjami.
Nutrija izgubljena v vrvežu sveta neskončnega,
med draginjo tišine, kjer se skriva že znana zgodba.

Ujeti v prepletu, ki se vrti že od nekdaj,
pesem neznana, a vendar že kdaj slišana.
Temne harmonije, ki v valovih objamejo srčne strune,
neznana zgodba, a vendar že znana, globoko doživeta.

beseda leta
beseda leta

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja