Januarja bo snežilo / mediji v nizkem štartu pričakujejo ta dogodek

Sneg januarja? Pa kaj si ti nor! Takšen občutek sem dobil včeraj, ko sem bral naslove različnih medijev, ki so med seboj tekmovali, kdo bo imel bolj strašljiv naslov, vsem pa je bilo skupno opozarjanje na to, da bo januarja zapadel sneg. Sam pripadam očitno že starejši generaciji in mi je ta čas brez snega bizaren in čuden. Čez par let se bodo otroci spraševali, kako je lahko Božiček prišel s sanmi in prinesel darila, če pa ni nikjer snega. Ampak globalno segrevanje je seveda laž, kajne teoretiki zarote?

Ko sem se pred 20 leti selil v hišo, so sosedje stavili, koliko časa bom zdržal v njej. Namreč, vsako jutro je zapadlo vsaj 25 centimetrov snega in sem ga moral ene 10 metrov odkidati. Men se je zdela to prijetna rekreacija, ampak najlepše je bilo, ko ga je po par tednih zapadlo toliko, da sem lahko javil v službo, da ne morem priti, ker je preveč snega.

In potem se vrnem nazaj, v leto 2024 in gledam ven, kdaj bo začelo snežiti, in ugotavljam, da samo dežuje. Da ne bo Darsovcev presenetil sneg, ker ga ni, in da bo soli, ki so jo nabavili, pretekel rok trajanja. Zime pač niso več zime in včerajšni večer, ko sem šel tečt pri 11 stopinjah, je bil nekaj povsem drugega, kot bi pričakoval od zime. Že to, da zunaj cvetije različne rože (konkretno vrtnice), je precej nenavadno, saj bi morala narava “spati”. Ampak dovolj romantike nazaj k #snegmagedonu.

Mediji so očitno brez pametnih zgodb in potem je sneg tisti, ki prinaša klike. Super, kajne? In taisti mediji se potem čudijo, zakaj jih ljudje ne jemljejo resno, ko pa se pol interneta smeji temu, da je sneg januarja nekaj, kar potrebuje vsaj 10 minut v etru v večernih poročilih ali pa vse naslovne prostore na spletnih stranih taistih medijev.

Jebiga, bo pač snežilo. Sicer pri 7 stopinjah malce težje, ampak upanje umre zadnje. In zagotovo bodo tudi danes novice obarvane belo oz. oblečene v sneg.

Ah ja, kje so časi, ko je bila zima dejansko 3 mesece in več snega in temperature pod lediščem. In nihče ni paničaril, ko je zapadlo 30 in več centimetrov snega. Ampak vse se spreminja. In sneg je tako redka dobrina, da si zasluži vso pozornost medijev. Očitno!