rocno prizgite luci rocno prizgite luci

Vozniki ročno prižgite luči v primeru slabše vidljivosti, megle ali dežja

Vozniki novodobnih vozil, ki se vam avtomatsko prižgejo dnevne luči, v primeru slabše vidljivosti, megle ali dežja, ročno prižgite zasenčene luči, saj boste le tako vidni tudi drugim udeležencem v prometu. Nova vozila imajo avtomatski prižig dnevnih luči, vendar to pomeni, da vam avtomatika prižge luči zgolj spredaj, zadaj pa luči ne svetijo. In v primeru slabše vidljivosti dnevne luči niso dovolj za varno vožnjo. S tem ogrožate sebe in druge.

Zadnje čase opažam na naših cestah vse več vozil, ki se vozijo v slabši vidljivosti z dnevnimi lučmi. Kar pomeni, da ima vozilo spredaj prižgane luči, zadaj pa ne. In v slabši vidljivosti, sploh med vožnjo po avtocesti, je to precej tvegano početje in lahko povzroči precej tragične posledice.

V nedeljo sem med vožnjo po avtocesti proti Ljubljani, ko je sredi dneva rahlo deževalo, imel priložnost opazovati vozila, ki so imela vključene samo dnevne luči. Zaradi pršenja dežja in zaradi kvalitete naših avtocest je bila vidljivost slaba in ogromno vozil je vozilo po avtocesti brez prižganih zadnjih luči. Seveda sami tega niso opazili, ker sama avtomatika v vozilu poskrbi za to, vendar očitno je bilo zunaj dovolj svetlo, da se niso prižgale zasenčene luči.

Zato apeliram voznikom in nisem edini, da ob slabši vidljivosti, megli ali dežju ročno prižgete zasenčene luči in tako poskrbite, da boste vidni in varni in da bodo tudi drugih udeleženci v prometu varno prišli na cilj. Vzelo vam bo natanko dve sekundi vašega časa, kaj je to v primerjavi z vašim življenjem, ki vam ga ta poteza lahko reši!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja