Je uporaba elektronskih cigaret res neskodljiva Je uporaba elektronskih cigaret res neskodljiva

Na Hrvaškem še vedno lahko kadijo v lokalih

Ko se je pred leti sprejemal zakon o omejevanju uporabe tobačnih izdelkov, sem skakal v zrak in pizdil nad tem, da je to diskriminatorno. Čeprav nisem bil kadilec. Kasneje sem se zavedal, da je življenje brez kajenja v lokalih in restavracijah nekaj povsem drugega. In bil hvaležen za to. Ampak na Hrvaškem še vedno lahko kadite v lokalih. Sicer naj bi bili prostori za kajenje ločeni, ampak temu pač ni tako.

Verjetno se še kdo spomni časov, ko smo iz “diskačev” prišli domov in smo smrdeli po “švicu” in cigaretah. Cunje so preživele jutro na balkonu in romale direktno v pralni stroj. Ker je bilo povsem normalno, da se povsod kadi, je bil vonj manj moteč, kot je sicer in kot ugotavljam sedaj.

Včeraj sem sedel v lokal na Krku. Vonj je bil malce nenavaden, vendar sem ga pripisal temu, da so pač lokali zaprti čez zimo. Pa vendar temu ni bilo tako. Kmalu sem videl, kako si je par gostov pred menoj prižgalo cigareto in kadilo v lokalu. Kljub temu, da naj bi zakon dovoljeval kajenje v lokalih v primeru, da so prostori za kajenje ločeni od ostalih prostoro, pa očitno temu ni tako. Se pač kadi in to je to.

Po parih minutah sem se spomnil časov, ko smo sedeli v lokalih in ko se je cigaretni dim valil naokoli in nikogar ni motilo. Ker nam ni bilo niti jasno, da lahko obstaja drugačna alternativa. Včeraj sem podoživel ta trenutek, ki ga že precej časa nisem. In ko sem prišel iz lokala, sem ugotovil, da se vonj cigaret še vedno vpije v oblačila. Ja, verjetno imam precej bolj izrazit voh kot marsikdo in me takšna stvar še malce bolj zmoti.

V bistvu sem vesel, da so leta 2007, če se ne motim, sprejeli zakon, ki je prepovedal kajenje v zaprtih prostorih oz. omogočil kajenje v kadilnicah. Kasneje so pri nas odpravili tudi to. In sedaj ni več vonja po cigaretah v lokalih, je pa vonj po “švicu”. Ampak človek vsega ne more imeti, kajne? Se je pač včasih potrebno prilagoditi.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja