pexels rocketmann team 9486688 pexels rocketmann team 9486688

Jebiga, so pač napačnega operirali, kajne? In pozabili sporočiti to ministrstvu, ker pač niso vedeli

Napačni osebi, ki ni imela raka, odstranili želodec. Pacientu napačno diagnosticirali raka na prostati in ga operirali obsežneje, kot je bilo potrebno. Dve zgodbi, ki smo ju v zadnjih dnih slišali o šlamastiki zdravniškega ceha, ki pa zagotovo nista edini. Ampak očitno te zgodbe ne pridejo v javnost. Da tega, da so odgovorni pozabili sporočiti te podatke ministrstvu, ker pač niso vedeli, so pa že zgodbice za otroke. Jebiga se zgodi, kajne?

Pred 25 leti sem si pri padcu s kolesom poškodal palec na levi roki. Oteklina in nezmožnost premikanja prsta je bila posledica, da sem odšel v bolnišnico na slikanje. Opravim rentgen in pridem do kirurga, mi reče, da bo potreben mavec na palcu.

Seveda, roka je bila zaotečena in prsta nisem mogel premikati. Prime me za roko in čudno gleda moj palec, ki se premika. Naj ob tem omenim, da je prijel desno roko in ne levo. Desni palec je bil povsem funkcionalen, saj ni bil deležen “salte” in lovljenja telesa. Ko mu omenim, da nimam težav z desnim palcem, ampak z levim, me čudno pogleda. Sliko je imel za desni palec, čeprav so mi na rentgenu slikali levo roko. Se zgodi, kajne?

Očitno so zamenjali slike nekje vmes. Pač človeški faktor. Glede na to, da je bil moj levi palec krepko otečen, res ni bilo težko ugotoviti, da gre za pomoto. Pa še sam sem vedel za kater prst gre. Še enkrat sem šel na rentgen in dobil pravo sliko in tudi mavec na levo roko. Jaz sem jo še dobro odnesel!

Zakaj ta uvod v zgodbo. Ker očitno se takšne stvari v zdravstvu dogajajo na dnevni bazi. Vendar večino teh stvari ne pride v javnost, ker se “pometejo pod preprogo”. Če ne bi prišel v javnost podatek o odstranjenem želodcu, napačni osebi, ki naj bi dobila “odškodnino,” verjetno tudi ne bi izvedeli za napačno odstranitev prostate. In po teh dveh primerih se bo verjetno še kdo opogumil, ki je do sedaj bil raje tiho in bo povedal svojo zgodbo, ki se mu je zgodila.

To, da se zgodijo napake, me ne čudi. Če nisi pri delu z glavo, potem ne more biti drugače. In zaupanje v zdravstvo je vsak dan nžje in takšni dogodki še poslabšajo vse skupaj. Ampak tudi to, da se zgodi napaka, bi še “razumel,” čeprav ne morem tega sprejeti povsem mirno.

Ampak to, da pozabijo sporočiti ministrstvu takšen podatek, čeprav je to obvezno in del protokola, in v svoj izgovor povedo, da tega niso vedeli. Ne, to pač ni normalno. Predvsem pa je to dejansko v posmeh vsem nam. Žalostno, ampak to je realnost. In taisti ljudje bi radi višje plače? Jebiga, pač se zgodi, da ti odstranijo želodec, kajne. Kaj pa nisi povedal, da je vse ok?

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja