Screenshot Screenshot

netflixllc.com ni netflix.com / poskus SMS (030771227) prevare, nikar ne kliknite na povezavo

Če ste med vikendom dobili SMS s slovenske številke (030771227), kjer vas opozarjajo, da niste poravnali računa za “netflix” potem zgolj upam, da niste kliknili na povezavo in izpeljali proccedure do konca. V tem primeru gre namreč za SMS prevaro in krajo podatkov vašega pravega netflix računa in podatkov bančne kartice. Predvsem pa netflixllc.com ni netflix.com in netflix vam ne bo pošiljal takšnih sporočil.

Ko dobite karšenkoli SMS ali pa elektronsko sporočilo, kjer od vas zahtevajo, da storite kakšno akcijo, potem nikoli ne klikajte na povezavo. Še posebej ne, če nimate netflix naročnine ali pa če je domena, na katero bi morali klikniti, malce drugačna od tiste, ki naj bi bila prava. V tem dotičnem primeru je šlo za domeno netflixllc.com, kar seveda ni netflix.com.

Če ste kliknili vseeno, potem ste prišli na stran, ki je po izgledu enaka netflix spletni strani. Vendar z eno razliko. Ta stran je namenjena kraji vaših podatkov. Nepridipravi oz. spletni tatovi lahko tako pridejo do vašega netflix računa, če ste nadaljevali proceduro. In potem pride tisti pravi del – če ste nadaljevali, potem ste prišli do vnosa svoje kreditne kartice in podatkov o njej. In tudi žeton za potrditev transakcije, ki ga dobite preko SMS sporočila. In v tem primeru bi vam morala spletna stran čestitati, ker ima vse vaše podatke in lahko začnejo “prazniti” vaš račun.

Ker seveda niste kliknili na povezavo in ker niste vpisovali podatkov v kar eno spletno stran in niste vneseli številke svoje kreditne kartice, vas seveda ni potrebno skrbeti.

Ampak ker vseeno obstajajo ljudje, ki to storijo, in takšnih ponavadi ni malo, pa upam, da ste takoj preklicali svojo kartico preko klicnega centra oz. da ste poklicali klicni center in razložili svoje dejanje in vam bodo lahko pomagali z nasveti.

Interneti so polni pasti in ti poskusi kraj so vse bolj sofisticirani. Še enkrat – preden karkoli kliknete, preverite, kakšen je URL naslov. V tem primeru netflixllc.com ni netflix.com! Pa srečno!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja