Sedaj je čas, da mediji ukinejo možnost komentiranja na portalih ali pa omogočijo samo ob prijavi z digitalnim certifikatom

Zaradi groženj enega izmed komentatorjev s pobojem v šoli na enem izmed portalov je Slovenijo zajel plaz panike. Mediji so primaknili svoj levji delež, svoje je dodala tudi policija in sedaj se je odprla Pandorina skrinjica ljudem, ki so pogumni v “anonimnem zavetju” interneta in verjamejo, da se jih ne da odkriti. Voda na mlin strahopetnežem, ki bodo sedaj onanirali in grozili na spletu in dobili pozornost medijev. Sedaj je čas, da mediji ukinejo možnost komentiranja na svojih portalih in končajo to norijo, ki se dogaja v komentarjih. Ali pa preprosto omogočijo komentiranje ob prijavi z digitalnim certifikatom. Mogoče pa je končno sedaj tudi čas, da začnejo mediji razmišljati o vsebinah, ki jih objavljajo.

Verjetno si je vsak od nas vzel malce več časa in pogledal komentarjev pod kakšnim člankom. Če ima prvi in mogoče drugi komentar še kakšno vezo s samim člankom, potem je vsa nadaljna komunikacija zgolj in samo še “prepucavanje”. Vse skupaj gre v nedogled. Seveda je lastnikom portalov to super, saj dobivajo klike in posledično ne želijo ukiniti možnosti komentiranja.

Prvi korak je pred letom storil Siol, ki je ukinil možnost komentiranja. In preživel. Veliko bolj prijetno je, ko ni “vojn” v komentarjih, kjer “anonimni vojščaki” bijejo bitke za svoje gospodarje in med seboj tekmujejo, kdo bo koga bolj žalil in kdo bo bolj trdo zagovarjal roko, ki ga hrani.

Če bi se morali uporabniki prijaviti za komentiranje z imenom in priimkom in svojim digitalnim certifikatom, bi bilo vse skupaj rešeno v trenutku. Je pa res, da bi imeli portali manj klikov!

Če bi preverili IP naslove komentatorjev, bi bili presenečeni, da gre za farme trolov – kot smo navajeni na omrežju x, kjer je desni pol vzpostavil svoje trole, ki ščitijo lik in ime Janeza.

Pri tem primeru grožnje s pobojem se mi zdi precej nenavadno, da se niso lotili takoj odkrivanja krivca oz. komentatorja in izjave v slogu, da ni bil komentar dovolj dolgo objavljen in da ni šlo za kršitev zakona so zgolj in samo voda na mlin vsem tistim “pogumnežem”, ki bodo sedaj anonimno na portalih grozili in se naslajali nad paniko, ki so jo povzročili.

V primeru grožnje s pobojem, bi moral obstajati protokol v državi, ki bi postavil stvari na glavo in bi bilo iskanje osebe prioriteta. Ampak pri nas gre vse skupaj drugače in je precej lažje prestrašiti narod in povzročiti travme otrok. Ampak saj smo že navajeni tega iz časa Covida, kajne?

Tale primer je prav šolski kako so pristojni precej nenavadno in precej čudno odreagirali ob vsem skupaj. Predvsem pa je “terorist” dobil pozornost, ki jo je iskal in mediji so mu pri tem znatno pomagali. Ampak v Sloveniji se očitno ničesar ne naučimo iz že videnih situacij in vedno znova se ponavljajo enake napake.

  1. Pravilno in odlično napisano. Ukiniti komentiranje novic oz. jih omogočiti na prijavo s certom, da ne bo anonimnosti in da potem vidim, kdo ima jajca.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja