Sneg sredi aprila, oranžni alarm in panika v medijih

Vremensko dogajanje v teh dneh je vsekakor pestro. Če je bilo med vikendom še 30 stopinj, pa je včeraj temperatura padla za 25 in več stopinj in dele Slovenije je pobelil sneg. Sneg sredi aprila? Ja, nekaj povsem normalnega sicer, ampak zakaj ne bi ustvarili panike in razglasili oranžnega alarma zaradi tega. Vedno več bo takšnih vremenskih sprememb in vedno težje se bomo prilagajali temu dogajanju.

V mladosti je bil 1. maj, ko smo šli na kresovanje na Pleše, velikokrat zasnežen. Nihče se ni ukvarjal s tem, zakaj je prišlo do tega, in nihče se ni spomnil, da bi za to razglasil oranžni alarm ali pa celo naredil paniko v medijih. April je bil pač muhat in deževen. Je pa res, da se temperature niso dvignile tako visoko, kot so se v teh dneh.

Če že pišem o visokem padcu temperatur, tudi pred 3 tedni, ko sem se vračal z morja, se je zgodilo podobno. Na Krku sem se pri 22 stopinjah kopal v morju, pri Blagovici pa je med padanjem sodre temperatura padla na 3 stopinje. In takrat ni bil razglašen oranžni alarm in nobene panike ni bilo v medijih. Ker jih je očitno vse skupaj presenetilo.

Te nenadne vremenske spremembe pa so težava za vrtičkarje in vse tiste, ki se ukvarjajo s to panogo profesionalno.Prejšnji teden, ko sem kupoval sadike za v vrt, me je prijazna prodajalka opozorila, da naj nikakor še ne posadim vsega zunaj. Da še ni prišel tisti pravi čas in da naj še počakam.

Glede na zunanje temperature sem se malce nasmehnil in za vsak slučaj pustil še rastline v garaži. In očitno sem imel prav. Marsikdo, ki je vroče vreme izkoristil za delo na vrtu, pa danes z žalostjo gleda vso to zelenjavo, ki jo je včerajšnje vreme uničilo.

Počasi se bomo morali zavedati, da smo naredili veliko škodo naravi in vplivali na takšne in drugačne spremembe in se bo to odražalo na naših življenjih. Da podnebne spremembe obstajajo in da ne obstajajo “chemtrailsi” in podobne teorije zarot. Da smo si za vse krivi sami in predvsem se bomo morali soočiti, da bo takšnih hipnih sprememb vremena vse več. Če smo to nekoč gledali samo v filmih, sedaj to postaja realnost. In panika ni potrebna, saj se človek marsičemu prilagodi, kot se je morala prilagoditi narava nam in našemu uničevanju planeta.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja