Trajnostni sprehod sta vodili vodja trajnostnega razvoja Maša Šprajcar Rančić in Katja Sreš, predsednica društva Ekologi brez meja copy Trajnostni sprehod sta vodili vodja trajnostnega razvoja Maša Šprajcar Rančić in Katja Sreš, predsednica društva Ekologi brez meja copy

Spar je izdal vodnik za trajnostno nakupovanje

V Sparu Slovenija so si v okviru svoje trajnostne strategije kot enega glavnih ciljev zastavili, da svojim kupcem omogočajo živeti bolj trajnostno. Ker verjamejo, da vsak korak v smeri zelenega razvoja šteje, so združili moči z Ekologi brez meja in skupaj pripravili Sparov vodnik za trajnostno nakupovanje. Ta je izšel ob dnevu Zemlje, ki bo 22. aprila.

Sparov vodnik za trajnostno nakupovanje je zakladnica okolju prijaznih nasvetov in koristnih informacij, kako lahko kupci v Sparu nakupujejo trajnostno, zahvaljujoč ponudbi izdelkov in storitev, ki so jim tam na voljo. Vsak bo s pomočjo vodnika lahko preveril, ali je na področju trajnostnega nakupovanja šele na začetku svoje poti, se morda že znajde na enem izmed srednjih nivojev ali pa ima trajnostne prakse v malem prstu in je že pravi zeleni mojster. Vodnik vsebuje konkretne nasvete, ki kupcem glede na oddelek v trgovini, na katerem se nahajajo, pomagajo, kako nakupovati še bolj trajnostno.

V zadnjih letih so v Sparovih trgovinah poskrbeli za številne, okolju prijazne spremembe tako v svoji ponudbi kot na prodajnih mestih. V primerjavi z letom poprej so v letu 2021 odkup lokalnega sadja in zelenjave povečali za 11 %, večina mesa v redni prodaji na postrežnem oddelku mesnice je slovenskega porekla.

Več kot 65 % sadja in zelenjave v njihovih trgovinah je v ponudbi brez embalaže. Na vseh postrežnih oddelkih je kupcem omogočen nakup tudi z lastno embalažo. V začetku letošnjega leta so  plastične vrečke na oddelku sadja in zelenjave nadomestili s SPAR mrežastimi vrečkami za večkratno uporabo ali biorazgradljivimi vrečkami, s čimer bodo prihranili 105 ton plastike na leto. Med izdelki znamke SPAR se ves čas trudijo zmanjševati delež plastične embalaže, in sicer z uvajanjem okolju prijaznejše embalaže in z uporabo recikliranih embalažnih materialov. V 11 trgovinah INTERSPAR in v eni od trgovin SPAR svojim kupcem nudijo od 12 do 48 različnih vrst živil v rinfuzi in ves čas večajo delež izdelkov z oznako bio. V šestih trgovinah INTERSPAR imajo nameščen refil avtomat Odori za ponovno polnjenje čistil in praškov, vse trgovine razen najmanjših City formatov omogočajo zbiranje povratne steklene embalaže v avtomatih Tomra.  Med leti 2021 in 2023  so kupci s pomočjo avtomata Tomra vrnili več kot 8 milijonov povratnih steklenic in več kot 900 tisoč povratnih nosilk.

Vodja trajnostnega razvoja Spar Slovenija Maša Šprajcar-Rančić je izid Sparovega vodnika za trajnostno nakupovanje pospremila z naslednjimi besedami: »V Sparu se dobro zavedamo vpliva, ki ga ima vsak nakup na okolje in družbo, zato v sklopu naše trajnostne strategije nenehno uvajamo okolju prijazne spremembe. Velik poudarek dajemo našim kupcem, ki jih ves čas spodbujamo, da živijo trajnostno. V Sparu jim to omogočamo s široko paleto izdelkov in storitev, ki so na voljo v naših trgovinah. V njih dnevno nakupuje skoraj 200.000 kupcev, ki znotraj preprostega opravila, kot je obisk trgovine z živili, sprejmejo kar nekaj odločitev. Vsaka od teh odločitev se na prvi pogled morda zdi nepomembna; vendar ko te odločitve dan za dnem sprejema stotisoče ljudi, se njihov vpliv poveča in je vse prej kot zanemarljiv. Prepričani smo, da bodo s pomočjo novega vodnika tudi začetniki na področju trajnostnega nakupovanja hitro napredovali in kaj kmalu postali zeleni mojstri ter tako v celoti izkoristili možnosti za trajnostni nakup, ki so jim na voljo v Sparovih trgovinah.«

»Ekologi brez meja si prizadevamo za spremembe tako na družbeni, kot tudi individualni ravni. Z našimi iniciativami in izobraževanji spodbujamo k razmisleku vsakega posameznika, kako lahko preoblikuje svoj način življenja v bolj odgovoren in z mislijo na prihodnost našega planeta. V času, ko se soočamo z vse večjimi okoljskimi izzivi, je tako vsak naš nakup lahko odločitev za bolj trajnostno življenje. Vodnik za trajnostno nakupovanje podjetja Spar Slovenija, ki smo ga Ekologi brez meja strokovno podprli, je lahko koristen pripomoček, ki kupcu pomaga narediti informirane odločitve in spodbuja odgovoren odnos do nakupovanja,« na koncu dodaja Katja Sreš, predsednica društva Ekologi brez meja.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja