soncni halo soncni halo

Sončni halo oz. mavrični obroč okoli Sonca viden na Hrvaškem

Sončni halo oz. mavrični obroč okoli Sonca je optični pojav, ki nastane na topel dan pred dežjem zaradi loma svetlobe v ledenih kristalih. In včeraj je bil viden tudi na Hrvaškem. Sam sem imel to srečo, da sem ga opazil na sprehodu ob morju, ko se je nebo ravno začelo temniti. In ne, ne gre za geoinžiniring.

Sončni halo efekt je optični pojav, ki se pojavi, ko svetloba prehaja skozi ledene kristale v atmosferi. Ta pojav se pogosto vidi kot svetel obroč ali halo okoli sonca. Halo lahko nastane tudi okoli lune, v tem primeru se imenuje lunin halo.

Halo efekti nastanejo zaradi prelamljanja (refrakcije) in odbijanja (refleksije) svetlobe na šestkotnih ledenih kristalih, ki se nahajajo v visokih oblakih, kot so cirusi in cirrostratusi, ki se običajno pojavijo na višinah nad 6.000 metri. Najpogostejši tip halo efekta je 22-stopinjski halo, imenovan po kotu (22 stopinj), ki ga tvori od središča sonca ali lune. Ta kot nastane zaradi specifičnega načina lomljenja svetlobe skozi kristale ledu.

Poleg klasičnega 22-stopinjskega hala obstajajo tudi drugi, manj pogosti tipi halo pojavov, kot so parheliji (sopojavi, imenovani tudi “sončni psi”), 46-stopinjski halo, stebri svetlobe in številne druge variacije.

Halo efekti so najbolj opazni, ko je sonce ali luna nizko na nebu, vendar se lahko pojavijo kadar koli pod pravimi atmosferskimi pogoji. Ta naravni pojav je fascinanten in daje vpogled v kompleksne interakcije med svetlobo in atmosferskimi delci.

Primeri halo efektov:

  • 22-stopinjski halo: Svetel obroč okoli sonca ali lune.
  • Parheliji (“sončni psi”): Svetle lise na vsaki strani sonca, pogosto v kombinaciji z 22-stopinjskim halom.
  • Stebri svetlobe: Navpični stebri svetlobe, ki se dvigujejo nad ali pod soncem, običajno med sončnim vzhodom ali zahodom.

Halo efekti so lepi in znanstveno zanimivi, saj nam omogočajo boljše razumevanje optičnih lastnosti atmosferskih ledenih kristalov.

Ko sem gledal oblake in opazil mavrični obroč okoli Sonca, sem bil presenečen. Prvič sem ga videl. In ker mi ni bilo jasno, kaj se dogaja, sem objavil na x-u in facebooku. In takoj dobil odgovor, ki je pojasnil vse skupaj. Jasno mi je bilo, da gre za lom svetlobe, ampak ni mi bilo povsem jasno, za kakšen lom svetlobe in skozi katero snov gre.

Verjetno večina ljudi, ki so bili na sprehodu, sploh niso opazili tega, ker pač niso gledali v nebo. Mene pa je precej fasciniral ta pogled.

Teoretiki zarote bi zagotovo trdili, da gre za “geoinženiring,” in v tem našli zaroto. Ampak gre za povsem običajen pojav na nebu, ki pa se precej pogosteje zgodi pozimi in pri nižjih temperaturah.

Takole pa je izgledalo nebo in Sončni halo ob morju.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja