Hotel za cebele Hotel za cebele

Po Sloveniji zaživelo 70 hotelov za čebele samotarke

A1 Slovenija tudi letos ob svetovnem dnevu čebel pozornost namenja manj znanim čebelam samotarkam. Te izjemne opraševalke, ki so pogosto v senci medonosnih čebel, zaradi sprememb v okolju vedno težje najdejo dovolj hrane in primerno mesto za gnezdenje. V lanskem letu jim je A1 Slovenija prostor ponudil v svojem logotipu pred poslovno stavbo, ki so ga spremenili v hotel za čebele samotarke. Letos pa so naredili še korak dlje in z vseslovensko akcijo našli primeren prostor za 70 hotelov za čebele samotarke, ki so zaživeli v domovih vseh slovenskih regij.

Čebele in drugi opraševalci skrbijo za opraševanje skoraj treh četrtin vseh rastlin, s katerimi proizvedemo 90 % hrane na svetu. Čeprav je med opraševalci najbolj znana kranjska čebela, so za naše preživetje veliko pomembnejše čebele samotarke, ki oprašijo kar stokrat več rastlin kot medonosne čebele. Ob tem pa se soočajo s težavo, ki je medonosna čebela nima, in sicer pomanjkanjem primernih mest za gnezdenje. A1 Slovenija zato ob letošnjem svetovnem dnevu čebel ponovno ozavešča o teh manj znanih divjih opraševalkin s svojimi aktivnostmi povečuje število primernih mest za gnezdenje.

Hoteli za čebele samotarke sedaj v vseh slovenskih regijah

Na pomen čebel samotark je A1 Slovenija opozoril ob lanskem svetovnem dnevu čebel, ko so v prestolici otvorili svoj prvi hotel za čebele samotarke kar znotraj svojega logotipa. Z željo, da čebelam samotarkam zagotovijo več gnezdilnic, so pred kratkim začeli z vseslovensko akcijo iskanja primernih mest za gnezdenje. Na družbenih omrežjih so pozvali k oddaji predlogov za nastanitev čebel samotark v vseh slovenskih regijah. Predloge je oddalo več kot 1500 ljudi, med katere so razdelili 70 hotelov za čebele samotarke.

»Ob svetovnem dnevu čebel mnogo podjetij in organizacij opozarja na pomen čebel, ob čemer smo prepoznali pomanjkanje ozaveščanja o čebelah samotarkah in aktivnosti, s katerimi lahko pomagamo njim in drugim divjim opraševalcem, ki odločilno prispevajo k naši prehranski varnosti. Z letošnjimi aktivnostmi nadaljujemo, kar smo začeli v lanskem letu, in verjamemo, da bodo čebele samotarke zdaj lažje našle mesto za bivanje po vsej Sloveniji,« je dejal Blaž Ferenc, direktor korporativnih komunikacij in trajnosti A1 Slovenija in A1 Srbija.

A1 Slovenija že leta skrbi za čebele

A1 Slovenija že od leta 2017 v središče svojega delovanja postavlja čebele. Poleg hotela za čebele samotarke, v katerem je prostora za 1000 čebel, skrbijo tudi za medonosne čebele, ki prebivajo v panjih na strehi poslovne stavbe. Vsako leto z različnimi aktivnostmi širijo zavedanje o pomenu čebel in podpirajo urbano čebelarjenje, so pa tudi član Čebelje poti, ki deluje v okviru Mestne občine Ljubljana. Poleg tega sodelujejo s Čebelarsko zvezo Slovenije, med drugim so v letošnjem letu poskrbeli za ponatis učbenikov in delovnih zvezkov, ki jih učenci osnovnih šol uporabljajo pri čebelarskih krožkih.

Družbena odgovornost v A1 Slovenija

Odgovorno delovanje je temelj poslanstva in vizije ter vrednota A1 Slovenija. Podjetje je zavezano k ambicioznim ciljem na področju okolja, družbe in upravljanja, zapisanim v strategiji ESG. Na področju okolja se A1 Slovenija osredotoča na zmanjšanje izpustov CO2, energetsko učinkovitost in krožno gospodarstvo. Cilji na področju družbe zajemajo digitalno izobraževanje, na področju upravljanja pa raznolikost in skladnost poslovanja. S sledenjem strategiji ESG podjetje dosega učinkovitejše in bolj trajnostno naravnane načine dela in življenja. Pobude na tem področju razume kot dolgoročne nosilce vrednoti, ki nimajo le okoljskih in družbenih koristi, temveč tudi gospodarske prednosti.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja