referendum referendum

Kako bom glasoval na posvetovalnih referendumih 9. junija 2024? Štirikrat ZA

9. junija 2024 bomo imeli poleg EU volitev tudi posvetovalne referendume o treh temah. Posvetovalni referendumi niso zavezujoči, na njih pa bomo odločali o: o ureditvi pravice do pomoči pri prostovoljnem končanju življenj. o uvedbi preferenčnega glasu za volitve v državni zbor in o gojenju in predelovanju konoplje v medicinske namene ter gojenju in posedovanju konoplje za omejeno osebno rabo. Jaz bom štirikrat ZA. Zakaj štirikrat?

Na referendumskem lističu, ki ga bomo dobili 9. junija 2024 bodo namreč štiri vprašanja o teh treh temah:

  • Ali ste za to, da se sprejme zakon, ki bo urejal pravico do pomoči pri prostovoljnem končanju življenja?
  • Ali ste za to, da se za volitve poslank in poslancev v Državni zbor Republike Slovenije uvede preferenčni glas, ki bo zagotovil odločilen vpliv volivcev na izbiro poslanca?
  • Ali naj Republika Slovenija na svojem ozemlju dopusti gojenje in predelovanje konoplje v medicinske namene?
  • Ali naj Republika Slovenija na svojem ozemlju dopusti gojenje in posedovanje konoplje za omejeno osebno rabo?

Lahko bi bil pragmatičen in bi se zapisal, da sem ZA pri vseh štirih vprašanjih zgolj za to, ker bo desni pol proti. Ampak ne gre zgolj za to.

Gre za to, da živimo v letu 2024, ko so spremembe potrebne in ko je določene stvari potrebno urediti. Kljub temu, da gre zgolj za posvetovalne referendume pa so ta vprašanja pomembna za vse nas.

  • Da, želim si, da bi imeli urejen zakon, ki bi urejal pravico do pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Ne, ne gre za to, da bodo s tem dobili nekateri “licenco za umor,” kot to predstavljajo na desnici. Gre zgolj za to, da se omogoči človeka dostojno življenje in tudi takšno smrt, če nekdo izbere to odločitev. Da ne bo potrebno za takšno dejanje v Švico ali kakšno drugo državo, ki ima to že urejeno dolgo časa in ne pri tem ne prihaja do “zlorab,” kot strašijo. Glasoval bom ZA ureditev in sprejetje zakona o evtanaziji.
  • Da, želim si preferenčnega glasu, saj mi gre pošteno na živce, da pride v parlament nekdo, ki je pravilno postavljen na list, ker je bilo tako “preračunano,” in ne tista oseba, ki sem mu dejansko želel nameniti to mesto. Čas je, da se ta del spremeni in da imamo volivci večjo možnost odločanja, kdo nas bo zastopal v parlamentu. Glasoval bom ZA uvedbo preferenčnega glasu.
  • In tudi zadnji dve vprašanji sta preprosti in mislim, da je čas, da se preslikamo v leto 2024 in začnemo dojemati, da konoplja ni “bav bav” in da je čas, da začnemo z legalizacijo tega. Predvsem pa, da se začnemo mogoče ob tem pogovarjati o alkoholu in škodljivih posledicah ki jih ima, in se soočimo z realnostjo in primeri dobre prakse v državah, kjer so posedovanje konoplje že legalizirali in ni nobenih “stranskih učinkov” niti ni povečanega kriminala ali povečanega uživanja trdih drog, kar so nas dolga leta strašili. Glasoval bom ZA – za gojenje in predelovanje konoplje v medicinske namene. Glasoval bom ZA za gojenje in posedovanje konoplje za omejeno osebno rabo.

Upam, da se referenduma udeleži čim več volivcev in pokaže, da Slovenija ni nazadnjaška država, ki sodi nekam v 19. stoletje.

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja