had had

7-dnevni post uspešno zaključen

Vsake toliko časa se odločim za post. Ne z namenom hujšanja, ampak bolj z namenom testiranja svoje volje in tega, kako se moje telo prilagaja takšni situaciji. Ko sem se prejšnji teden odločil za post, se nisem odločil za čas trajanja. Danes je sedmi dan posta, ko sem pil samo čaje in vodo in v tem času se nisem “pregrešil” s hrano in tako lagal samemu sebi. V bistvu je šlo precej lahko in precej hitro vse skupaj. V času postenja sem bil tudi precej telesno aktiven.

Zakaj torej odločitev za post, če ni bilo zaradi hujšanja? Je bil zadaj “verski” post? Nič od tega. Kot sem že prej napisal, gre zgolj za testiranje telesa in svoje volje. Pred leti sem imel 10-dnevni post in zadnje dni posta sem imel več energije kot pa kadarkoli prej v življenju. Seveda je to vse odvisno od telesa in posameznika in tega se ne da enačiti oz. posploševati.

Vsak zase mora sprejeti odločitev o postu in pred tem priporočam posvet s strokovnjakom s tega področja, ki vam bo točno razložil, kako se tem rečem, streže, in če ste sploh primerni za postenje!

Kako sem začel s postom? Kot vedno. Z laksativi, da sem izpraznil črevesje in da sem začel sam post, že “očiščen”.

Prvi dan je ponavadi najtežji, saj je telo navajeno hrane. Odtegnitveni sindrom je nekaj, kar je potrebno zmanipulirati. Jaz sem to kompenziral s športno aktivnostjo. Plavanje, daljši sprehodi. Predvsem pa nisem razmišljal o tem, da sem na postu. Dan je bil pač enak dnevu. In ker sem začel post že pred vikendom, je bilo vse skupaj precej lažje.

Prve dni sem sicer razmišljal o hrani, še posebej, ko sem kuhal (ne zase), in nisem niti poskusil jedi, ki sem jo dal na mizo. Ampak to je bil še en test moči lastne volje, ki je bil super. V bistvu je post nekakšna bitka samega s seboj. Kasneje mi je postala hrana povsem nepomembna oz. se nisem več obremenjeval z njo in tudi nisem več mislil na to.

V bistvu je šel teden res hitro mimo in v tem času sem bil dnevno aktiven – prve dni prehodil 15 km in več, zadnje dni okoli 8. Tekel nisem v tem času, kajti ni šlo za kurjenje “maščob” oz. hujšanje, kot sem že večkrat zapisal.

Kakšni so rezultati? To, da sem uspešno prestal 7-dnevni post, je vse, kar sem si želel. Sicer pa sem iz 68kg šel na 66kg. Glede na to, da se je presnova upočasnila, bom v naslednjih dneh moral precej pametno izbirati hrano, da se mi zopet vzpostavi ravnovesje v telesu in da začne vse funkcionirati. Najslabše bi bilo, če bi sedaj na “silo” napolnil želodec in jedel vse, kar mi pride pod roke. V bistvu sem se danes prav moral pripraviti do tega, da pojem hrano.

Ne. Ni bilo težko. V bistvu bi lahko zdržal še precej več časa, ampak ker se zavedam, da nisem več najmlajši, sem se odločil, da je dovolj. Zagotovo pa bom to prakticiral večkrat, saj sem kljub manjku hrane imel več energije in tudi spal sem skoraj 5 ur na noč, kar je zame precej.

In še za tiste, ki iščejo informacije o postu samem – preden se odločite za post, se posvetujte z zdravnikom!

Potencialne koristi

 1. Izguba teže: Postenje lahko pomaga pri zmanjševanju telesne teže in maščobe
 2. Izboljšanje presnove: Lahko izboljša občutljivost na inzulin in raven sladkorja v krvi
 3. Zmanjšanje vnetja: Nekateri raziskovalci verjamejo, da postenje lahko zmanjša vnetne markerje v telesu
 4. Izboljšano srčno-žilno zdravje: Lahko pomaga pri zniževanju krvnega tlaka, holesterola in drugih dejavnikov tveganja za srčne bolezni
 5. Zdravje in dolgoživost: Obstajajo dokazi, da postenje lahko vpliva na procese staranja in podaljša življenjsko dobo, kar je bilo pokazano v študijah na živalih

Tveganja in previdnostni ukrepi

 1. Podhranjenost: Daljši post brez ustreznega nadzora lahko vodi do pomanjkanja hranil
 2. Dehidracija: Pomembno je, da med postenjem pijete dovolj vode
 3. Poslabšanje zdravstvenih stanj: Ljudje z določenimi zdravstvenimi stanji, kot so diabetes, motnje hranjenja ali bolezni srca, naj se posvetujejo z zdravnikom, preden začnejo s postenjem
 4. Neželeni učinki: Lahko vključujejo utrujenost, glavobole, omotico in težave s koncentracijo

Priporočila

 • Posvet z zdravnikom: Pred začetkom kakršnekoli oblike posta je priporočljivo, da se posvetujete z zdravstvenim strokovnjakom.
 • Postenje pod nadzorom: Daljši post naj poteka pod nadzorom zdravstvenega delavca ali v ustanovah, specializiranih za terapevtski post.
 • Postopen začetek: Če ste novi v postenju, začnite s krajšimi obdobji postenja in postopoma povečujte trajanje.

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja