Legalizirajmo marihuano in začnimo pobirati davke

Pred posvetovalnim referendumom, kjer bo eno vprašanje tudi, ali naj Republika Slovenija na svojem ozemlju dopusti gojenje in posedovanje konoplje za omejeno osebno rabo, se zopet lomijo šila in kopita. Jaz sem za legalizacijo in za to, da država pobere davke in se končno uredi to področje. Od marihuane še ni nihče umrl, od alkohola letno preko 3.000.000 ljudi. Ja, primerjam to dvoje. Zakaj?

Če ljudje lahko prosto kupijo alkohol in ga uživajo, zakaj ne bi isto storili tudi z marihuano. Pobirali bi davke s katerimi bi ureali šolstvo in izobraževanje o tem. Predvsem pa se ljudje, ki kadijo marihuano ne bi počutili kot kriminalci, ki se morajo skrivati pred svetom.

Po svetu se je ogromno držav že odločilo za legalizacijo in nikjer ni bilo zaznanega porasta kriminala, niti povečanega uživanja ostalih drog kot nas bodo v času pred referendumom strašili nasprotniki legalizacije. Še več, ko je nekaj na voljo, ni več tako zanimivo. In nikoli še nisem videl človeka, ki bi kadil marihuano, da bi bil tako objesten kot so ljudje, ki uživajo alkohol.

Ideja o legalizaciji marihuane v Sloveniji je sicer stara že vrsto let, vendar je bila vedno zavrnjena – interesi in strahovi posameznikov so veliko večji, kot bi bile koristi, ker preprosto nihče od “odločevalcev” ne razmišlja širše od tega, da je marihuana droga in da bi bili potem vsi ljudje zadeti.

Dejstvo je, da lahko sedaj vsak pride do marihuane, vendar ne ve ničesar o njeni kvaliteti (moči), predvsem pa si ob tem država ne omasti brkov, ampak si jih zgolj tisti, ki se sedaj ukvarjajo s tem na nelegalen način. In ni jih malo, ki kujejo dobičke na račun neurejenosti tega področja v Sloveniji.

Ne bom omenjal, da bi legalizacija prinesla nova delovna mesta. Da bi marsikatero površino, ki je sedaj nihče ne ureja, ker se mu ne splača saditi poljščin, marsikdo spremenil v kakšno drugačno njivo in izboljšal hektarski donos.

Zakaj bi še vedno podpirali organizirani kriminal, če bi lahko to spremenili v pozitivno stvar za držvo! In tudi za same kadilce marihuane. Zakaj se je potrebno skrivati, če kadiš joint? Ko pa uživaš alkohol, pa lahko to počneš na vsakem javnem mestu!

V bistvu bi bilo lahko povsem preprosto:

  • dovoljeno prodajanje trave in derivatov v specializiranih prodajalnah ali lekarnah (koncesija?)
  • prepoved prodaje mlajšim od 18 let
  • dovoljena posest 15 gramov marihuane
  • dovoljeno gojenje 5 bilk marihuane na gospodinjstvo
  • prepoved preprodajanja
  • stroge kazni za kršenje (prodaja mladoletnim, preprodaja)

Jaz bom na referendumu oddal glas ZA!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja