rdeca luc semafor rdeca luc semafor

Vožnja skozi rdečo luč je slovenski nacionalni šport / zakaj ni kamer na semaforjih

Zadnje čase je kaos na cestah. Zastoji vsepovsod. Avtocesta ne “požira” prometa, lokalne ceste popravljajo in posledično nastajajo kilometrski zastoji. Da bi bila mera polna, pada še dež, in posledično je to recept za katastrofo. V Ljubljani vozniki mirno zapeljejo skozi rdečo luč, čeprav je jasno, da se ne bodo premaknili iz križišča, ampak njim se mudi in posledično vse stoji. Zakaj ni nikjer policistov? Zakaj nimamo sistema za nadzor prometa in kamer na semaforjih? Odgovor je preprost.

Kljub temu, da dolga leta že “pizdim” nad prometom, je dogajanje zadnjih dni vse prej kot normalno. Migracije turistov proti morju dodatno pomagajo pri tem, da Slovenija postane eno slepo črevo, kjer stojiš in se ne premikaš. Kjer nimaš možnosti, da se pelješ normalno.

Očitno je to naša nova realnost, ker se denar meče v železniški promet, ki ne bo rešil tega, ampak tam se lahko lepše “skrije” porabljen denar. Da o tem, da na naših avtocestnih gradbiščih gradijo mesece in leta odcepe in kosijo ali popravljajo avtoceste ob prometno najbolj polnih dneh. Ampak njim je to malo mar. Oni niso tam zaradi nas, ampak zaradi sebe.

Potem pride deževni maj in junij. Posledično se kaos prenese tudi v sama mesta. Ljubljana naprimer, je zadnje dni eno samo stanje. Ne moreš se premakniti nikamor, ker se ljudem mudi in za to so pripravljeni storiti vse. Tudi zapeljati skozi rdečo luč ali pa v polno križišče / krožišče, ki ne more požirati prometa.

Zakaj nimamo v Sloveniji sistema za nadzor prometa in kamer na semaforjih, ki bi avtomatsko prebrale registrske tablice in naredile sliko in potem to avtomatsko poslale prekrškarju?

Ker imamo takšno zakonodajo, ki ne omogoča tega. Čeprav bi se na hitro uredila situacija in ljudje bi se začeli zavedati, da ni potrebe, da zapeljejo v rdečo luč, ker se ne bodo nikamor premaknili. Informacijska pooblaščenka pač ne dovoli tega in jo povsem razumem, če ni zakonodaja usklajena s tem. Verjetno tudi “dvoni dobavitelj” policije nima tega v svoje “arzenalu” in posledično ni možnosti, da bi kdo drug dobil takšen razpis, ki bi bil precej velik, ampak bi se tudi precej hitro povrnil – z vidika varnosti, da ne omenjam števila prekrškov, ki bi jih zabeležil v enem dnevu.

Ampak v Sloveniji ne potrebujemo rešitev, saj se odločevalci verjetno ne vozijo kot mi, navadni “plebejci” po naših cestah. Če se vozijo se s prižganimi modrimi lučkami in se jim vsi ostali moramo umikati. Ker njihovo življenje ima prednost pred našimi.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja