Rezultati EU volitve / kdo nas bo zastopal v EU parlamentu in zakaj je levi pol dobil krepko zaušnico

Volilna udeležba na EU volitvah je bila 41,34 odstotna. Zelo visoka. Vendar so rezultati volitev tudi krepka zaušnica levim strankam, saj so dobile zgolj 4 poslance, medtem ko je desnica dobila 5 poslancev v EU parlamentu. Kdo nas bo torej zastopal v EU parlamentu v naslednjih letih?

Vrste SdSa bodo zastopali: Romana Tomc, Milan Zver, Branko Grims in Zala Tomašič. Vrste Svobode: Irena Joveva, Marjan Šarec. Vladimir Prebilič bo zastopal Vesno. Nsi Matej Tonin in Matjaž Nemec bo zastopal SD.

Vsi novi / stari EU poslanci so bili izbrani s pomočjo preferenčnih glasov. Pri tem je zanimiva porazdelitev glasov – SdS kot vedno dobi okoli 200.000 glasov. Tudi tokrat ni bilo nič drugače.

  • SLOVENSKA DEMOKRATSKA STRANKA – SDS 4 / 204.544 / 30,65 %
  • GIBANJE SVOBODA / 2 / 147.854 / 22,15 %
  • VESNA – ZELENA STRANKA / 1 / 70.255 / 10,53 %
  • SOCIALNI DEMOKRATI – SD / 1 / 51.535 / 7,72 %
  • NOVA SLOVENIJA – KRŠČANSKI DEMOKRATI / 1 / 51.096 / 7,66 %

Rezultati me ne presenečajo. To je realnost Evrope v tem trenutku. Tudi drugje je bilo podobno. Vzpon desnih strank in porazi liberalcev in zelenih strank. Pričakovano. Sicer se v EU parlamentu ne bodo krepko premešale karte, pa vendar bi ta rezultat moral biti signal za leve stranke v Sloveniji, da je čas, da se nekaj spremeni.

Desne stranke ustvarjajo agendo – zastrašujejo. Pred migranti, pred splavom, pred vsem, kar nam pride na pamet. In ljudje jim verjamejo. Verjamejo pač vsemu, tudi temu, da je zemlja ravna. S tem sicer ne pridobivajo volilne baze, ki je pri desnem polu konstantna, ampak gre pa na volitve.

Na levem polu ne ustvarjajo agende. Ne ustvarjajo strahu. Niti se ne borijo proti širjenju neresnic in laži. In posledično to pomeni, da so precej anemični. Če samo pogledamo čez “lužo,” je jasno, da Trump vsak dan ustvarja informacije, ki sploh nimajo veze z realnostjo, ampak je vseprisoten in posledično mu volivci dajo glas.

Če se levi pol v Sloveniji ne bo po tem fiasku na EU volitvah konsolidiral in če ne bodo začeli uresničevati predvolilnih obljub, potem nas čez dve leti čaka desna vlada. Ljudje imamo počasi dovolj anemičnosti in “nič se ne da spremeniti,” ki smo ga deležni sedaj.

Včasih bo pač treba tvegati svojo “priljubljenost” in narediti reze in ukrepe, ki ne bodo sicer vsem všeč, ampak bodo pa imeli svoj smisel. In dovolj je praznih in lepih besed in obljub. Ljudje ne želimo več besedičanja, ampak akcije. Sicer bodo leve stranke zgolj in samo še črke na papirju, medtem ko to desna agenda zmagala.

Screenshot

  1. Ma, saj oba veva, da bo tako, dokler bo levi pol volil proti JJ in bodo zato lahko leve morda “nedesne” ) stranke praktično brez programa. Ok, nasploh so stranke v Sloveniji brez programa, strašenje ovc (ja, ovce so, lahko jih vržeš v prepad, pa bo JJ se vedno bog, ampak tako žal je, vzhodni del Slovenije pac živi slabše in rabi enostavne parole in resitve, čeprav so debilne) to vsekakor ni. Gremo se indijance in kavbojce, medtem nas pa po levi in desni vsi prehitevajo, kupujejo nase firme, skratka ena velika žalost.
    Si sploh ne predstavljaš, kako se vse stranke bojijo trenutka, ko bosta jansizem in murgle sla v pozabo in bomo končno lahko zahtevali normalno politiko. Kot praviš, ni rezultata brez truda, brez odrekanja, ampak tega si fantje v politiki ne morejo privoščit, ker bi brez politike (če bi kakšna reforma uspela, gre vladajoča politika na naslednjih volitvah v smeti) enostavno ne preživeli. Kaj pa sploh znajo drugega, kot skregat Slovence. Rabimo tehnično vlado za en mandat, da se izvede nekaj reform, seveda brez podpore strank, malo bomo “scali kri”, ampak drugače vse odlagamo v prihodnost, ki nikoli ne bo prišla. Status quo očitno paše vsem, sicer bi se že kaj spremenilo.
    Poznaš koga, ki bi dal štiri leta za to, da mu sejejo po glavi, ga napadajo, žalijo, mu grozijo in na koncu porine ljudi v realnost?

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja