Pri lovcu / Al cacciatore – La subida – Krmin / Cormons

Poslušal sem že veliko pozitivnih zgodb o restavraciji Pri lovcu / Al cacciatore (oz. Pri Sirk) v kraju Krmin / Cormos manj kot 50 kilometrov od naše meje. Piko na i je dalo branje recenzije izpod prstov Boštjana Napotnika v Mladini, ki je oceno gostilne zaključil s tem tekstom:

Za konec pa še mali oglas: sobo, stanovanje, hišo ali kakršenkoli bivak v neposredni bližini naslova Localita Monte 22, Cormons kupim ali najamem za daljši čas. Ponudbe pod šifro »Sanjska lokacija«.

Včerajšnji dan je bil kot nalašč za obisk te “poslastice”, ki se ponaša z eno Michelinovo zvezdico! Naj na začetku omenim, da definitivno priporočam, da vnaprej rezervirate svoj gurmanski termin in da pridete pravočasno v restavracijo, ker so pri njih navajeni drugačnih terminov kot pri nas. Midva sva prišla ob 14:30 in nas je prijazna gostiteljica opomnila, da delajo do 16. ure in potem od 19. ure naprej. Ampak to je malenkost.

Ob prihodu v gostilno Pri lovcu / Al cacciatore in po ureditvi formalnosti, sva bila postrežena s penino in liziko iz sira. Ker ne pijem alkohola, sem bil zopet v malce slabšem položaju, kot bi bil, če bi lahko zraven užival še v vinu. Prostori v gostilni so prijetni, domače opremljeni in dejansko prikazujejo s čim se družina Sirk ukvarja. Sredi glavnega prostora je odprto kurišče, kjer se ročno kuha njihova polenta. Zanimivo je bilo, da je bila restavracija, kot sem že prej omenil, glede na uro povsem polna. Ampak da ne bo pomote, niso bili samo Italijani, ampak tudi Nemci in Francozi. Prijazno osebje govori vse mogoče jezike, tako da ni problem pri sporazumevanju – edini problem je, ko ti prijazno osebje začne naštevati, kaj imajo na meniju, za odločitev. V bistvu bi vse poizkusil, ker se vse sliši tako dobro in kot sem kasneje ugotovil, se ne sliši samo dobro, ampak to dejansko tudi je!

Da ne bom preveč dolgovezil in pametoval, kajti šele v zadnjih dveh letih sem začel uživati v hrani in jo jesti z užitkom, tukaj sledi najim stezosled:

  • sirova lizika
  • polenta s svežim sirom in rukolo
  • ulivančki z jurčki in bučkami / ravioli s svežim sirom, špinačo in paradižnikom
  • sorbet iz vinskega kisa – odlična zadeva, kljub temu da nisem ljubitelj kisa
  • pegatka na češnjah – hrustljavo zapečena skorjica in mehko meso
  • preddesert: domači piškotki, jagodna strnjenka, češnje na ledu
  • tiramisu z jagodami / krostata z rabarbaro, vanilijevo kremo in sladoledom iz vanilije

Suma sumarum – gastronomski užitek Pri lovcu / Al cacciatore naju je prišel okroglo 50€ na osebo. Vrhunska hrana, prijetno osebje, predvsem pa čudovit konec Italije, ki bi ga mogoče preskočil. Strinjam se z Napotom in njegovim iskanjem sobe v tej okolici! Definitivno se še vrnem in preizkusim še ostale jedi iz njihovega repertoarja!