Tolminska korita park fotografije1 Tolminska korita park fotografije1

Skok v potok Zadlaščica (Tolminska korita) / 30.3.2019 / 5 stopinj

Tolminska korita so skupno ime za koriti dveh potokov – korita Tolminke in korita Zadlaščice in so ena najpomembnejših znamenitosti občine Tolmin. Imel sem srečo, saj so Tolminska korita po zimski sezoni odprli ravno 30.3.2019 in pričakal me je čudovito urejen in očiščen park. Vstopnina v Tolminska korita je 5 evrov.

Mene je sicer zanimala Zadlaška jama (Dantejeva jama), Hudičev most, izvir termalne vode, Medvedova glava, kar si lahko vse ogledaš v Tolminskih koritih, ampak precej bolj me je zanimala temperatura potoka Zadlaščica, ki je okoli 5 stopinj. Idealno za skok vanjo, kajne?

Park Tolminska korita je lepo urejen. Kot sem omenil, sem imel srečo, da so ga ravnokrat očistili in ponovno odprli po zimski sezoni, ko je zaprt. Okoli 2 kilometra poti je speljanih po parku, vendar vodijo precej navzgor in navzdol in posledično mora biti sredi poletja to precej utrujajoče. Ampak konec marca je bilo idealno – temperatura okoli 20 stopinj, par turistov, predvsem pa sončno vreme.

Sicer sem želel v Zadlaščico skočiti precej višje (na koncu sem skočil pod mostom), vendar so ob čiščenju pustili odrezane veje v vodi – čakajo, da jih močnejši naliv sam odnese, tako da kljub lepšemu pogledu, ki bi bil sicer mogoč, takšen skok ne bi bil varen.

Tolminska korita so definitivno obiska vredna destinacija. In svetujem vam, da to storite pred sezono in trumami turistov.