had blog roni kordis had blog roni kordis

Intelektualna lastnina

Internet, njegova brezmejna prostranstva, njegove prednosti povezovanja in pa vse tegobe ki pridejo z njim. In potem, ko clovek zacne objavljati svoje bloge, oz. razmisljanja in fotke z razlicnih prireditev se pojavijo prve misli o tem, kaksna pravila veljajo na internetu. Je vsaka moja misel lahko kopirana, se vsaka fotka, ki jo naredim lahko pojavi na kaksni spletni strani, brez omembe avtorja, je vse kar je clovekova intelektualna lastnina v resnici na internetu od vseh uporabnikov?
Kaj pa ti menis o tem? Si se ze kdaj vprasal, ko si si skopiral fotko s kaksne strani, katera pravila oz. katere zakone krsis?
Jutri napisem kaj vec o vsem tem, kaj se sme in kaj ne!

 1. Hmmm…

  Nas so na faksu učili, da če karkoli od kodekoli kopiraš, prepišeš…moraš navesti od kod je to.
  Se pravi, če gre za knjigo, članek: avtorja, naslov dela, iz katere publikacije, stran…
  Če gre za stvari z interneta pa: avtor (če je naveden), datum, kdaj je bilo objavljeno, datum, kdaj je bilo kopirano in seveda povezava na to stran.

  Jaz se poskušam držti tega. Do sedaj še ni bilo problemov.

 2. Aja, to so le osnovne smernice. Za natančna navodila o citiranju in avtorskih pravicah pa lahko pripravim eno daljše predavanje. Le spomin bi mogla osvežit za avtorsko pravo. Sem ga pred 7. leti znala na pamet. Cel zakonik. :)

 3. haha :) znala na pamet.. jao jao.. mucenje je to zame :)
  v bistvu bi bilo dobro, ce bi ljudje vedeli kaj se sme in kaj se ne sme na netu delat.. in tudi to, da objavis kdo je avtor ni vedno povsem dovolj.. odvisno je od tega za kaksen namen se uporablja.. recimo, ce nekdo kopira moje fotke in jih objavlja in posledicno se kaksen tolarcek zasluzi je to kaznivo, ceprav objavi, da je to moje delo.. hudica.. ni tolk enostaven internet :)

 4. Hmmm… Če ti izrecno ne prepoveš (po moje), po tem lahko nekdo na tvoj račun tudi zasluži.
  Po moje… Nisem pa čisto ziher…

  Bom razmislila…

Komentarji so zaprti.