Internet, njegova brezmejna prostranstva, njegove prednosti povezovanja in pa vse tegobe ki pridejo z njim. In potem, ko clovek zacne objavljati svoje bloge, oz. razmisljanja in fotke z razlicnih prireditev se pojavijo prve misli o tem, kaksna pravila veljajo na internetu. Je vsaka moja misel lahko kopirana, se vsaka fotka, ki jo naredim lahko pojavi na kaksni spletni strani, brez omembe avtorja, je vse kar je clovekova intelektualna lastnina v resnici na internetu od vseh uporabnikov?
Kaj pa ti menis o tem? Si se ze kdaj vprasal, ko si si skopiral fotko s kaksne strani, katera pravila oz. katere zakone krsis?
Jutri napisem kaj vec o vsem tem, kaj se sme in kaj ne!

7 Responses to Intelektualna lastnina

 1. Vesna says:

  Hmmm…

  Nas so na faksu učili, da če karkoli od kodekoli kopiraš, prepišeš…moraš navesti od kod je to.
  Se pravi, če gre za knjigo, članek: avtorja, naslov dela, iz katere publikacije, stran…
  Če gre za stvari z interneta pa: avtor (če je naveden), datum, kdaj je bilo objavljeno, datum, kdaj je bilo kopirano in seveda povezava na to stran.

  Jaz se poskušam držti tega. Do sedaj še ni bilo problemov.

 2. Vesna says:

  Aja, to so le osnovne smernice. Za natančna navodila o citiranju in avtorskih pravicah pa lahko pripravim eno daljše predavanje. Le spomin bi mogla osvežit za avtorsko pravo. Sem ga pred 7. leti znala na pamet. Cel zakonik. :)

 3. had says:

  haha :) znala na pamet.. jao jao.. mucenje je to zame :)
  v bistvu bi bilo dobro, ce bi ljudje vedeli kaj se sme in kaj se ne sme na netu delat.. in tudi to, da objavis kdo je avtor ni vedno povsem dovolj.. odvisno je od tega za kaksen namen se uporablja.. recimo, ce nekdo kopira moje fotke in jih objavlja in posledicno se kaksen tolarcek zasluzi je to kaznivo, ceprav objavi, da je to moje delo.. hudica.. ni tolk enostaven internet :)

 4. Vesna says:

  Hmmm… Če ti izrecno ne prepoveš (po moje), po tem lahko nekdo na tvoj račun tudi zasluži.
  Po moje… Nisem pa čisto ziher…

  Bom razmislila…

 5. […] O tem sem pisal tukaj (intelektualna lastnina), tukaj (kraja intelektualne lastnine), tukaj (kraja fotk) in nazadnje par dni nazaj tukaj (kraja fotk). O moralno spornih fotografijah sem pisal tukaj. In danes zjutraj me preseneti komentar na Vecerovem blogu, kjer mi Veky pove, da je opazil dve moji fotografiji v Slovenskih novicah v Bulvarju. Seveda nisem niti pomislil, da bi bilo to lahko res, kajti vseeno sem mislil, da so novinarji tisti, ki spostujejo intelektualno lastnino in avtorske pravice. Pa vendar, sem se moral prepricati na svoje oci. Skok do kioska in nakup Slovenskih novic (jeap, naredil sem to). Odprem Bulvar in pred seboj zagledam dve fotografiji, moje delo na Avto motor showu v Ljubljani. In gledam, ce bom kje videl watermark, ki je na vseh mojih fotografijah. In ugotovim, da ga ni. Obrezano ravno toliko, da ni napisa http://www.had.si in objavljeno brez imena in priimka avtora v komercialne namene. Klic na urednistvo Slovenskih novic. Glavnega urednika g. Bauerja na zalost ni bilo, sem se pa pogovoril s prijazno (verjetno) tajnico in ji razlozil problem, oz. krajo fotografij. Pustil sem ji podatke, ona pa mi je obljubila, da me poklice g. Bauer v ponedeljek. S.H., tako kot je podpisan avtor clanka (oz. prispevka) verjetno bere tale blog. Ker je verjetno opazil, da me zelo moti, ce mi nekdo ukrade mojo lastnino in da sem isto stvar poudaril ze zbljt-ic, bi lahko vedel, da ne bom ostal ob tem ravnodusen. V bistvu sem imel precej lahko delo, kajti o Direktovi kraji z Jonasovega bloga sem ze pisal. Prav tako je tudi Jonas napisal, kako bo na hitrico zasluzil. Takrat sem ga tudi jaz delno kopiral (upam, da me ne tozi) in ocitno sem naredil dobro delo. […]

 6. […] O tem sem pisal tukaj (intelektualna lastnina), tukaj (kraja intelektualne lastnine), tukaj (kraja fotk) in nazadnje par dni nazaj tukaj (kraja fotk). O moralno spornih fotografijah sem pisal tukaj. In danes zjutraj me preseneti komentar na Vecerovem blogu, kjer mi Strijc pove, da je opazil dve moji fotografiji v Slovenskih novicah v Bulvarju. Seveda nisem niti pomislil, da bi bilo to lahko res, kajti vseeno sem mislil, da so novinarji tisti, ki spostujejo intelektualno lastnino in avtorske pravice. Pa vendar, sem se moral prepricati na svoje oci. Skok do kioska in nakup Slovenskih novic (jeap, naredil sem to). Odprem Bulvar in pred seboj zagledam dve fotografiji, moje delo na Avto motor showu v Ljubljani. In gledam, ce bom kje videl watermark, ki je na vseh mojih fotografijah. In ugotovim, da ga ni. Obrezano ravno toliko, da ni napisa http://www.had.si in objavljeno brez imena in priimka avtora v komercialne namene. Klic na urednistvo Slovenskih novic. Glavnega urednika g. Bauerja na zalost ni bilo, sem se pa pogovoril s prijazno (verjetno) tajnico in ji razlozil problem, oz. krajo fotografij. Pustil sem ji podatke, ona pa mi je obljubila, da me poklice g. Bauer v ponedeljek. S.H., tako kot je podpisan avtor clanka (oz. prispevka) verjetno bere tale blog. Ker je verjetno opazil, da me zelo moti, ce mi nekdo ukrade mojo lastnino in da sem isto stvar poudaril ze zbljt-ic, bi lahko vedel, da ne bom ostal ob tem ravnodusen. V bistvu sem imel precej lahko delo, kajti o Direktovi kraji z Jonasovega bloga sem ze pisal. Prav tako je tudi Jonas napisal, kako bo na hitrico zasluzil. Takrat sem ga tudi jaz delno kopiral (upam, da me ne tozi) in ocitno sem naredil dobro delo. […]

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.