had blog roni kordis had blog roni kordis

LiveCLIQ – video live streaming za mobilne telefone

Ko sem pred skoraj letom kupil iPhone 3G sem, kot verjetno vsi lastniki, nanj nalagal vse možne aplikacije. Ena izmed njih je bila tudi LiveCLIQ, ki omogoča video live streaming na portal LiveCLIQ. Ideja mi je bila zanimiva in v tistem je bilo na trgu še par aplikacij – Flixwagon, Ustream
Ampak jaz sem uporabljal LiveCLIQ, ker je stvar delovala in ker mi je bila všeč. Sicer ne ravno pogosto, ker rajši kot v video vode zahajam na področje fotografije in besed.

In kaj omogoča LiveCLIQ? Na telefon se inštalira aplikacija (podpora za večino telefonov – iPhone, BlackBerry, Nokia, HTC, Sony Ericsson), ki omogoča zajem videa in direkten prenos le tega na portal LiveCLIQ. Idealno orodje za pokrivanje dogodkov, kjer je pomembno kdo prvi postreže z informacijami – v tem primeru z videom. Sam portal pa omogoča vse ostale funkcionalnosti – share, embed, comment, chat.. In celotna storitev je zastonj, plačate le prenos podatkov, ki pa je odvisen od kvalitete videa in pa seveda od njegove dolžine.

En primer: SOF, oglaševalski festival – določena predavanja so se mi zdela zanimiva, da jih vidi še kdo drug in sem jih streamal. No, bolj kot to da so jih nekateri gledali online, mi je všeč, da imam par posnetkov – eden izmed njih..


Vendar sem bil popolnoma presenečen, ko sem aprila na spletnih uricah izvedel, da se razvoj LiveCLIQa dogaja v Ljubljani! Sicer sem imel takoj par pripomb, oz. idej kaj bi se lahko spremenilo, da bi bila stvar še bolj uporabna in sem bil šokiran, ko se je le to res zgodilo.

In v zadnjem času je bilo precej primerov uporabe LiveCLIQ-a: poročanje z Rock Otočca, Red Bull Fighta, itd.. In mogoče bodo kmalu tudi resne medijske hiše pri nas ugotovile, da se lahko naredi povsem spodoben prispevek preko telefona in se ga kasneje predvaja v etru. S tem bodo prehitele konkurenco in zmanjšale stroške, ki so v sedanjem času precej pomemben faktor. Ampak močno dvomim da se bo to zgodilo kmalu, saj imajo rajši “tradicionalne kamere” in postprodukcijo, ki vse skupaj zavleče in novica ni več zanimiva za gledalca – “prodajajo” pa jo kot vroč kostanj!

 1. To okoli medijskih hiš si brcnil v temo. Se zavedajo tega. Samo kvaliteta tega, kar je na način kakor opisuješ, je primerno le za tehnične navdušence (kot sem tudi sam) ne pa za široke ljudske množice.

  Primer je recimo rtvslo in njihove video vsebine. Če si tam ne znaš sam izbrati predvajalnika med flashem, realom in wmv si mrzel. Jaz to znam, ne vem pa, če moj tast loči med real in flashom.

  In če se njemu prikaže takšen zmazek (kar iz mobitela nastane) bo to dojel kot napako, ne kot zadnji krik tehnike.

 2. Poznam dobro enega njihovega programerja. O podjetju pravi le najboljše, dobra organizacija in blazno dinamično delo.
  Trenutno delajo še na eni platformi, tako da bojo res pokrili večino boljših telefonov.

 3. @jm: naceloma se strinjam.. ampak ko pomislim da pri 24urah zacnejo prikazovati youtube video posnetke, ki niso v hd kvaliteti, se mi pojavi tocno ta ideja, ki sem jo zgoraj zapisal.. glede na to, da telefoni omogocajo 720p snemanje :) je kvaliteta odlicna :) kako pa je s prenosom tega, pa se mi ne sanja..

  ce se zavedajo, ne vem in ne morem trditi zagovoto :) ker jih na zalost ne poznam.. no, ko sem pred dvemi leti “prodajal” to idejo, je ni nihce vzel resno :)

  @mmarin: jaz sem bil presenecen, ko sem zvedel da mislav dela za njih :)

 4. Seveda je pa tudi res, da so večji sistemi bolj konzervativni. Recimo vest.si bi si lahko kaj takšnega precej enostavneje privoščila.

  Pa ni vsa kvaliteta v številu pikslov. Sploh kadar osvetlitve niso idealne. Pravijo da se recimo TV kamere v zadnjih 20 letih prav bistveno niso spremenile glede kvalitete posnetkov. Seveda so manjše ipd…

  Ampak tehnične zadeve so le en majhen delček. Ki je ponavadi rešljiv. Hudič se skriva v drugih netehničnih podrobnostih :-))

  PS: Kdaj si si nazadnje ogledal kakšen takšen “prenos” zaradi vsebine, ne zaradi tega ker je nekaj novega?

 5. @jm: z zadnjim stavkom si me skoraj pribil v kot :) ampak se se ne dam.. glede na to, da na pop tv pozivajo bralce, da jim posljejo video vsebine in da jim posljejo fotografije dogodkov, bi se taksne stvari dale zelo preprosto realizirati, kot pa da morajo te stvari posiljati po elektronski posti..

  ce pogledamo da se stvari dogajajo precej hitro, bi lahko imeli vsaj za internet ta “porocila iz terena”.. in ja, vest bi lahko imela live prenose raznih stvari :)

  pred parimi leti sem imel idejo, da bi imel novicarski portal, kamor bi ljudje streamali videe iz svojih telefonov.. pa so me vsi prehiteli :)

  “Hudič se skriva v drugih netehničnih podrobnostih”

  res je.. tukaj pa ne morem oporekati :)

 6. Ne vem kako je pri vas, ampak meni se zdi da bo uredniška vloga čedalje pomembnejša in ne čedalje manj pomembna. Pri čemer to ne pomeni, da bo vedno zraven urednik. Lahko je avtomatski urednik. Če recimo 10 mojih kolegov si ogleduje nek live stream je to uredniško izbrano tudi za mene. Seveda pa tudi klasično uredništvo kot ga sedaj izvajajo spletni portali, tv postaje, časopisi,….

  Če recimo 24ur.com dobi 20 hkratnih streamov iz mobitelov, ki prenašajo točo v Prekmurju, ali 7 streamov ropa banke,…. je to kar jeba za režijo. Že recimo režija BigBrotherja (22 hkratnih kamer -> 2 režirana kanala) je prava norišnica, pa snemajo za to usposobljeni ljudje, z znanimi cilji ipd… Če pa imaš na drugi strani neprofesionalce, bo zelo verjento ratal nek dolgčas.

  Seveda je pa lahko vsak sam svoj režiser. Ob tem se spomnimo na DVDje, ki omogočajo posnetke iz več koncev. Pa si sam izbiraš od kje boš gledal. In potem to iz zanimivosti pogledaš pri kakšnem porniču. To je pa tudi vse. Ker TV gledamo zato, da se spočijemo, ne zato da bomo delali zraven.

  Sem pa presenečen, da ne naredijo obratno. Da bi kameri vgradili WLAN in/ali UMTS. Pa da prenašaš babici domov, kako se njen vnuček kopa v morju. To bi verjento bila še najbolj uporabna aplikacija.

 7. “Da bi kameri vgradili WLAN in/ali UMTS. Pa da prenašaš babici domov, kako se njen vnuček kopa v morju”

  ali pa fotoaparatom.. jeap.. mogoce pa bodo koncno ugotovili, da bi bilo dobro ce bi se te stvari lahko “konektale” tudi na internet :)

 8. Tudi na področju fotografije še ni bila rečena zadnja beseda, Had. Mogoče bi se dalo kaj stisnit, kot pri besedah tinyurl. :S) Imaš pa lahko dobro idejo, a če ne delaš že na čem podobnem, te gotovo drugi prehitijo.

 9. Had, pišeš to za nov iPhone ali “starega”?

  Ker me zanima, če se ta aplikacija da naštimat tudi na starega.

  LP

Komentarji so zaprti.