Ko sem pred skoraj letom kupil iPhone 3G sem, kot verjetno vsi lastniki, nanj nalagal vse možne aplikacije. Ena izmed njih je bila tudi LiveCLIQ, ki omogoča video live streaming na portal LiveCLIQ. Ideja mi je bila zanimiva in v tistem je bilo na trgu še par aplikacij – Flixwagon, Ustream
Ampak jaz sem uporabljal LiveCLIQ, ker je stvar delovala in ker mi je bila všeč. Sicer ne ravno pogosto, ker rajši kot v video vode zahajam na področje fotografije in besed.

In kaj omogoča LiveCLIQ? Na telefon se inštalira aplikacija (podpora za večino telefonov – iPhone, BlackBerry, Nokia, HTC, Sony Ericsson), ki omogoča zajem videa in direkten prenos le tega na portal LiveCLIQ. Idealno orodje za pokrivanje dogodkov, kjer je pomembno kdo prvi postreže z informacijami – v tem primeru z videom. Sam portal pa omogoča vse ostale funkcionalnosti – share, embed, comment, chat.. In celotna storitev je zastonj, plačate le prenos podatkov, ki pa je odvisen od kvalitete videa in pa seveda od njegove dolžine.

En primer: SOF, oglaševalski festival – določena predavanja so se mi zdela zanimiva, da jih vidi še kdo drug in sem jih streamal. No, bolj kot to da so jih nekateri gledali online, mi je všeč, da imam par posnetkov – eden izmed njih..


Vendar sem bil popolnoma presenečen, ko sem aprila na spletnih uricah izvedel, da se razvoj LiveCLIQa dogaja v Ljubljani! Sicer sem imel takoj par pripomb, oz. idej kaj bi se lahko spremenilo, da bi bila stvar še bolj uporabna in sem bil šokiran, ko se je le to res zgodilo.

In v zadnjem času je bilo precej primerov uporabe LiveCLIQ-a: poročanje z Rock Otočca, Red Bull Fighta, itd.. In mogoče bodo kmalu tudi resne medijske hiše pri nas ugotovile, da se lahko naredi povsem spodoben prispevek preko telefona in se ga kasneje predvaja v etru. S tem bodo prehitele konkurenco in zmanjšale stroške, ki so v sedanjem času precej pomemben faktor. Ampak močno dvomim da se bo to zgodilo kmalu, saj imajo rajši “tradicionalne kamere” in postprodukcijo, ki vse skupaj zavleče in novica ni več zanimiva za gledalca – “prodajajo” pa jo kot vroč kostanj!