Veliko je povsem pravilen odgovor. Dnevna, priporočljiva doza sladkorja, je okoli 10 odstotkov dnevne energije (kalorij hrane, ki jo zaužijemo). Pred seboj imam litrsko plastenko Coca Cole in na njej piše, da vsebuje 27 gramov sladkorja – vendar pozor, gre za 250 ml. Torej liter Coca Cole vsebuje 108 gramov sladkorja. Zelo veliko, kajne? Ja, tudi sam, ki sem velik ljubitelj Coca Cole in jo spijem precej velike količine, se tega zavedam. V bistvu že od nekdaj vem, da to kar počnem ni ravno najbolj primerno, vendar to vseeno počnem. In ko berem in poslušam razne debate na forumih, ali pa pametovanja strokovnjakov na to temo, se le nasmehnem.

Vsak človek si sam izbere bitke, ki se jih bo boril. Nekateri izberejo alkohol in se zavedajo, da ni ravno najbolj primerno, da na dan spijejo liter ali več vina, ali pa 10 steklenic piva. Vendar jim očitno to paše. In to počnejo. Tako, kot meni paše, da spijem 5 Coca Col v dnevu. Zavedam se, da ta sladkor ni zdrav za moje telo in da bom moral telo tudi očistiti. Da bodo posledice nekoč vidne in da mi telo, ko predeluje ta sladkor, pobere veliko energije. Ampak to je moja odločitev, da pijem Coca Colo in posledice bom nosil sam. Ne, argument, da bom strošek države ni realen, kajti v tem času bom spil toliko Coca Col, ki bo plačala toliko davka od tega, da si bom nekoč lahko privoščil eno zdravljanje. Dovolj heca!

Verjetno se vsak od nas zaveda, da so vse stvari, ki jih počnemo v življenju tako, ali drugače škodljive. Da bi morali, če bi želeli živeti po vseh reglcih in pravilno, se odreči vsemu in dejansko bi se ukvarjali zgolj s tem, kaj ne smemo. Življenje je nekaj drugega – življenje je adrenalin, je preizkušanje in igranje s stvarmi, je izlet v neznano, brez pričakovanj in predvsem brez planiranja. No, slednjega je vseeno mogoče lahko malo. Pozabljamo, da imamo samo eno življenje – da to življenje ni generalka, ampak je to, kar imamo in je to, kar moramo čim bolj izkoristiti. V bistvu ne samo izkoristiti, ampak moramo iz tega narediti največ, kar lahko. Če nekomu veliko pomeni, da se odpoveduje vsemu, potem je to verjetno njegova prava pot. Če nekdo drug želi poskusiti vse, potem je to verjetno to. Ni napačnih odločitev, samo nekatere bolijo, predvsem pa se moramo vedno samo soočiti s posledicami.

Sam imam najrajši odločitve, ki zamajejo tla pod nogami. Ki razburkajo morje. Ki odpihnejo sonce. Radikalne spremembe so mi najbolj všeč, ker ne znam postopoma spreminjati stvari. In ko se enkrat odločim, potem to tudi storim. No, v primeru Coca Cole bo verjetno malce drugače, saj si nekako ne znam predstavljati, kaj naj pijem cel večer, ko sem s prijatelji zunaj, če ne pijem alkoholnih pijač? Tri litre čaja? Dva litra gostega soka? Liter Radenske? Zelo težke odločitve, predvsem pa ima vsaka od njih tudi slabost. Mogoče pa poskusim s pitjem vode, pa še poceni skozi pridem, če mi jo v gostilni ne poskusijo zaračunati.

Suma sumarum – tole spodaj je en tak video, kjer voditelj napade direktorja Coca Cole zaradi vsebnosti sladkorja v njej. Ali je direktor kriv, da ljudje pijejo njihov “zvarek”? Ali je direktor kriv, da se to prodaja? Aja, država razmišlja, da bi uvedla davek na “nezdrave” stvari. Kaj če bi ta vlada razmišljala o tem, da bi bile nižje davčne stopnje za “zdrave” stvari. Zakaj se vedno lomijo koli na naših hrbtih?

Ja, zdajle bom spil do konca svojo Coca Colo in bom presegel dnevno količino sladkorja za parkrat. “So what” bi rekel naš predsednik. In tudi jaz pravim to!

coca_cola_retro_01