Ne, jaz ne grem v osebni stečaj. Me pa vsakdan znova presenetijo infomacije o ljudeh, ki so se tako ali drugače znašli v osebnem stečaju. Darko Zupanc, nekdanji pidovski baron je eden izmed zadnjih, ki se je znašel v osebnem stečaju. Pred njim pa so se znašli v osebnem stečaju tudi Ivan Zidar, Igor Jurij Pogačar, Rok Furlan “Tyson”, Marko Crnkovič, Vladimir Vodušek, Sebastjan Cimirotič, Matjaž Jelen, Daniel Šmid Danny, La Toya, Salome,… Spisek se ne konča tako hitro in očitno je osebni stečaj postal trend v Sloveniji.

Kaj je osebni stečaj?
Osebni stečaj je namenjen osebam, ki so v tako hudi finančni stiski, da navkljub premoženju, ki ga imajo, ne morejo plačevati obveznosti do svojih dolžnikov. Oseba v stečajnem postopku poskuša obveznosti poplačati s svojim premoženjem, ali pa za njih doseči odpust. Odpust je vezan na preizkusno dobo od dveh do petih let. Cilj osebnega stečaja je, da fizična oseba poskuša zaživeti brez dolgov.

Več o vsem skupaj si lahko preberete v Zakonu o finančnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju (ZFPPIPP)

V Sloveniji obstaja cel kup podjetij, ki se ukvarjajo z osebnimi stečaji. Pokličeš jih in se dogovoriš za sestanek, potem pa ti oni svetujejo. Seveda za to plačaš. Seveda obstajajo okoliščine, ki ne omogočajo začetja postopka osebnega stečaja, ampak glede na to, da je osebni stečaj trenutno v Sloveniji trend, se bodo podjetja, ki se s tem ukvarjajo potrudila, da vam bodo uredila vse skupaj in se boste lahko postavili na noge.

Sam nisem zagovornik osebnega stečaja, saj vse skupaj izhaja iz prekomernega trošenja oz. življenja na preveliki nogi. Če enkrat živiš na veliki nogi, dvomim, da bo kdorkoli lahko spremenil to navado in da bo osebni stečaj lahko dejansko uredil to situacijo in spremenil razmišljanje človeka. Ker problem je v razmišljanju človeka.

Če se vrnem k znanim Slovencem, ki so v osebnem stečaju in so nekoč imeli ogromne količine denarja, se vprašam po smislu osebnega stečaja. Ker niso plačevali davkov? Ker so se zadolžili preko meja. Ker so lahko to storili. Predstavljajte si, da imate svoj s.p. in želite na banki urediti kredit. Težko. Oziroma nemogoče. In če znani Slovenci, ki so jih polne naslovnice trač revij pristanejo v osebnem stečaju.. Zakaj ne bi vsi pristali v osebnem stečaju…

Koliko je vreden nov avto? 4